Kleine keuken? Met deze basisspecerijen kom je een heel eind
We kunnen er alleen maar fascinatie voor opbrengen, maar voor sommige mensen is een uitpuilende specerijenkast geen must. En of dat nu is omdat je een kleine keuken hebt of omdat je je simpelweg niet zo vaak aan exotische gerechten waagt, in beide gevallen is het fijn om te weten wat dan de handigste basisspecerijen zijn.
Voor de gelegenheid hebben we onze meest spaarzame kant naar boven gehaald en geven we de belangrijkste basisspecerijen prijs. Hoef jij slechts een minimum aan kastruimte op te geven én kun je de meeste gerechten alsnog overtuigend op smaak brengen.
Basisspecerijen waarmee je goed zit
Zout en peper
Zout en peper zijn in deze context nogal een open deur, maar onmogelijk zou het zijn om ze hier niet te vermelden. Ga wat zout betreft zowel voor fijn keukenzout (om je pastawater ROYAAL mee te verrijken) als voor grove kristalvormige vlokken. Dat laatste geeft je eitjes, toasts en salades naast smaak namelijk ook meer textuur. Laat je qua peper niet afleiden door al die verschillende soorten: voor een basisuitrusting is een pepermolen met zwarte bolletjes voldoende.
Oregano
In pasta’s, op burrata, in tomatensaus, op pizza… Oregano schreeuwt onmiskenbaar Italië. In verse variant niet altijd even goed verkrijgbaar, in gedroogde vorm gelukkig reuzetoegankelijk. Haal zo’n potje dus zeker in huis als je culinaire creaties wel eens richting dat laarsvormige land gaan.
Komijn
Wat ons betreft is de warme, aardse smaak van komijn een onmisbare basisspecerij. De inzetbaarheid in een veelheid aan wereldkeukens zit daar voor een groot deel tussen. In Mexico ondersteunt het vaak soepen en stoven en ook in Turkse, Indiase en Marokkaanse recepten komt komijn terug. Dat wil trouwens niet zeggen dat je het niet bij Westerse recepten kunt inzetten: een snufje van het poeder fleurt ook gerechten als een doordeweeks doperwtensoepje aanzienlijk op.
Chilipoeder
Hitte toevoegen kan dan wel op verschillende manieren (Hot sauce! Chili-olie! Verse peper!), met een simpel snufje chilipoeder kom je in feite al ver genoeg. Let op: verschillende merken chilipoeder verschillen onderling nogal qua hitte; zoek dus vooral een exemplaar uit dat bij jouw hittetolerantie aansluit.
Za’atar
Met za’atar geef je gerechten een snuf Ottolenghi. Kort door de bocht geformuleerd dan, maar je weet wat we bedoelen. Za’atar wordt vaak gebruikt in het Midden-Oosten en doet het in veel van die gerechten goed. Bij shakshuka, bij gegrilde groenten, bij kip of met yoghurt gemixt tot dip: dit specerijenmengsel kent genoeg bestemmingen om wat plek in je keuken in te mogen nemen.
Garam masala
Ook garam masala heeft de handige eigenschap dat het een mengeling is en daarmee met één snuf heel wat verschillende smaken verenigt. Dit keer gaat het om een mix van koriander, komijnzaad, paprika, zwarte peper, kaneel, kardemom, laurier, kruidnagel en cayennepeper. Samen zorgt dat voor een uitgesproken warm aroma, zo eentje dat nooit teleurstelt in tajine’s, Arabisch getinte stoofgerechten of in marinades voor gegrilde groenten of vlees.
Gemberpoeder
Hoewel verse gember altijd onze voorkeur zal krijgen (al helemaal als je weet hoe makkelijk je het kunt invriezen) kunnen we ons voorstellen dat sommige mensen toch de voorkeur hebben voor de poedervariant. Niks mis mee uiteraard: (gemalen) gember doet het goed in heel wat Aziatische gerechten. Naast frisheid en diepte voegt het ook scherpte en pit toe, zonder dat je mond ervan in brand gaat staan. Daarmee is gember best een unieke specerij, die maar moeilijk te imiteren is met wat anders.
Five Spice
Five Spice is een Chinees specerijenmengsel dat bestaat uit steranijs, szechuanpeper, kaneel, venkel en kruidnagel. Niet alleen wordt het in de Aziatische keuken veel gebruikt voor het inwrijven van vlees, gevogelte en vis, het is ook één van de ingrediënten voor hoisinsaus; die lekkere saus bij je pannenkoekjes met pekingeend. Al bij al is five spice een multi-inzetbaar ingrediënt dat zelfs haar weg vindt in cocktails, granola of koekjes.
Paprikapoeder
Zweempje rokerigheid toevoegen aan je gerecht? Val terug op gerookt paprikapoeder – pimentón op z’n Spaans. We zouden een eindeloze lijst kunnen geven van gerechten die hierdoor lekkerder worden (van mosselen tot spiegeleitjes en gegrilde bloemkool), maar neem nou maar gewoon aan dat dit bij in dat keukenkastje van je moet.
Meer over specerijen?
- Specerijenmix baharat: wat is het en hoe maak je het zelf?
- Culy’s Food Finds: Tajín, het specerijenmengsel dat de Mexicanen óveral op strooien
- 3 x minder bekende specerijen die het ontdekken waard zijn