Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Vandaag
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan… Bas Robben: ‘De airfryer is zoveel meer dan friet en snacks’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Bas Robben

Wie denkt dat de airfryer alleen voor friet is, heeft nog nooit met Bas Robben in één ruimte gezeten. De culinair alleskunner laat in ‘Airfryerbijbel’ zien dat je nog veel meer met het apparaat kunt. In meer dan 200(!) recepten neemt Bas je mee langs knapperige snacks zoals kipnuggets met za’atar en peterseliemayo tot doordeweekse maaltijden zoals kabeljauw met mandarijn-chiliboter.

Maar wist je dat je ook groots kunt uitpakken? Airfryerbijbel laat zien dat slow roasted ribeye of Indiase groentestoof maken een koud kunstje is. Leve de airfryer!

Bij Culy zijn we al langer fan van de airfryer én van de creaties van Bas en dus is de hoogste tijd om hem alles en meer te vragen in een nieuwe ‘5 vragen aan…’.

5 culinaire vragen aan Bas Robben

1. Wat is de grootste misvatting over de airfryer?

Bas: “Dat het apparaat alleen geschikt is om frietjes in te bakken of een lading bittergarnituur. Je kunt met de airfryer vrijwel hetzelfde doen als de oven en friteuse en zelfs nog meer.

Des te groter je airfryer, des te meer je ermee kunt. Hele kippen, kleipotten, risotto, stamppot, rijstepap, kibbeling, chicken tenders… én fantastische frietjes.”

De lekkerste airfryer recepten van Culy op een rij

2. Welke airfryer-techniek raad je iedereen aan?

“Als je airfryer het toelaat: koop een bakaccessoire. Dat is een bakblik met een slim ontwerp waardoor de warmte overal goed bij kan. Met zo’n accessoire kun je hele maaltijden bereiden.

Leg bijvoorbeeld rijst met vocht onderin, daarboven wat groenten en daarop weer wat kippenbouten. Het vet van de bouten sijpelt dan in de rijst, verrukkelijk.”

3. Wat is je ultieme airfryerrecept voor een brakke dag?

Arayes met sesamyoghurtsaus. Je snijdt daarvoor wat pitabroodjes open en vult die met een mengsel van (lams)gehakt, knoflook, peterselie, komijn, koriander en kaneel. En dan bak je ze dus af. Intussen roer je de ingrediënten voor de saus door elkaar: yoghurt, tahin en een beetje honing en citroensap.”

4. Welk product leent zich perfect voor een airfryer volgens jou?

“Kip en dan met name kippenvleugels. Als je die langs de rand van het mandje omhoog zet, dan sijpelt het vet weg en worden ze ultrakrokant, net zoals bij de rotisserie die mijn Turkse supermarkt buiten z’n zaak heeft staan.”

5. Welk product heb je altijd in huis?

“Geroosterde sesamolie, dat is heel aromatisch en daarvan hoef je maar een drupje te gebruiken. Je moet zo’n flesje na het openen wel in de koelkast bewaren, anders wordt de olie ranzig! Nootjes bewaar ik ook in de koelkast om die reden.”

Wat is de beste sesamolie en hoe gebruik je deze smaakmaker?

> De airfryerbijbel, van snacks tot lunch en van complete maaltijden tot bakken is nu te koop voor € 34,99

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.