Gespot in de supermarkt: barberries (ook wel zuurbessen genoemd)
Al sinds het begin zijn wij fan van de productenlijn van SOUQ. Niet alleen hebben ze de allerlekkerste tahin (die wat ons betreft niet hoeft onder te doen voor de iconische Al Arz tahini die Ottolenghi zo roemt), ook hun pitabroodjes, rozenharissa en gekonfijte citroenen zouden we niet meer kunnen missen. Ons hart doet dan ook een vreugdedansje telkens wanneer we ontdekken dat hun assortiment is uitgebreid. Zo botsten we laatst op hun barberries (ook wel zuurbessen): als je ‘t ons vraagt een toffe toevoeging aan je voorraadkast.
Wat zijn barberries?
Barberries zijn – zoals de naam al doet vermoeden – kleine besjes. Nog nooit van gehoord? Misschien doen de namen ‘berberisbes’ of ‘zuurbes’ wel een belletje bij je rinkelen. Hoe dan ook gaat ‘t om een friszuur besje dat in Iran vaak (in gedroogde vorm) wordt ingezet als smaakmaker. Wij vinden het een beetje: (gedroogde) cranberry meets sumak.
Qua smaak geeft het gerechten een aromatische, friszure (maar milde) smaak, een manier om andere smaken in je gerechten extra tot leven te wekken. Qua textuur voegt het een subtiele portie chewyness toe, wat bijvoorbeeld rijstgerechten een tikkeltje spannender maakt. Hoe dan ook zijn barberries multi-inzetbaar, en die mogelijkheden lichten we graag uit.
Zo gebruik je zuurbessen in je gerechten
In brooddeeg
Fan van zelfgemaakt brood? Gooi ‘ns een handje barberries door het brooddeeg, zoals in dit vijgen-barberry-brood. Ook heerlijk in combinatie met pistachenoten of amandel.
In tahdig
Weet je nog die keer dat Culy’s Nancy zich waagde aan tahdig, dat Perzische rijstgerecht met ‘n knapperige korst? Zij topte ‘t gerecht af met granaatappelpitjes en pistache (héérlijk), maar ook barberries zouden hier een waardige topping zijn – kijk maar naar dit recept van Bon Appetits Andy.
In rijstgerechten
Ook andere rijstgerechten winnen aan aantrekkelijkheid door de toevoeging van het besje. Deze gele rijst uit de oven met chorizo, tomaatjes en spinazie bijvoorbeeld. Of als topping op de saffraanrijst bij dit lamsvlees met appelchutney.
Door salades
Kleurrijke en spannende salades maken? Laat dat maar aan die Midden-Oosterse keukens over. Of je nou gaat voor een knalgroene tabouleh, een bulghursalade met granaatappel en geroosterde pompoen of een Israëlische couscoussalade met venkel: een handje fijngehakte barberries zal deze gerechten in alle geval alle eer aandoen.
Als rub voor vlees & vis
Nadia & Merijn van SOUQ tippen dat platgestampte barberries (samen met wat grof zeezout en zwarte peper) een heerlijke rub voor vlees of vis opleveren. Ook in sauzen bij vlees zijn de besjes ideaal. Deze kip met barberries en sinaasappel lijkt ons bijvoorbeeld een smaakbom van jewelste. Of voeg een handje van de besjes toe aan deze Perzische notenstoof met kip. Om dan nog maar te zwijgen over deze Perzische vis met barberries en tamarinde…