Barbecue van A tot Z: wáár begin je (+ do’s en don’ts voor beginners)
Zodra het ook maar een beetje lekker weer wordt, steekt menig Nederlander het liefst de barbecue aan. Buiten koken op kolen of hout is misschien wel het lekkerste dat er is. Toch kan een barbecue van A tot Z wat intimiderend zijn als je het niet zo vaak doet. Waar begin je en wat zijn de absolute do’s en don’ts? Culy helpt je op weg bij je eerste stappen richting barbecuegeluk!
Welke barbecue gebruik je?
Het uitkiezen van een barbecue is de eerste stap om uit te groeien tot een ware grillmeester. Als je het ons vraagt, is er maar één optie die er met kop en schouders bovenuit steekt en dat is een barbecue met houtskool.
De kooltjes geven de lekkerste smaak af zonder dat de rook overheerst. Voel je overigens niet verplicht gelijk een eivormige-barbecue te kopen van duizenden euro’s. Het gaat er in de basis alleen om dat je vlees, vis of groentes grilt boven een warmtebron – kolen in dit geval.
Barbecue met of zonder deksel?
Wanneer je puur en alleen wil grillen, volstaat een simpele barbecue al om lekkere gerechten op tafel te zetten. Dit is niets meer dan een bak waar je kolen in gaan met daar bovenop een rooster. Een deksel is fijn, maar niet noodzakelijk. Je bereidt op deze grill namelijk relatief kleine stukken die geportioneerd zijn voor één persoon.
Wil je toch liever grote stukken groente, vlees of vis bereiden? Dan is deze barbecue niet de meest ideale. Je kunt met een deksel ervoor zorgen dat de garing gelijkmatiger verdeeld wordt. Het voordeel van een deksel is dat je daarmee ook de luchttoevoer kunt reguleren. Hoe meer zuurstof er bij de kolen komt, hoe harder ze branden.
Kamado bbq
Wanneer je van plan bent om je gril-skills serieus aan te pakken en misschien wel het hele jaar rond wil barbecueën, dan is het aanschaffen van een kamado geen slecht idee. Een kamado is een zware barbecue in de vorm van een ei waarop je allerlei verschillende bereidingen kunt uitvoeren.
Door het keramiek aan de binnenkant, isoleert het geheel perfect en heb je relatief weinig kolen nodig. Deze barbecue is een ware alleskunner, maar vooral ideaal om gerechten te maken die een lange bereidingstijd nodig hebben zoals pulled pork en verschillende stoofgerechten.
Van A tot Z barbecueën: met houtskool of briketten?
Tijdens het barbecueën gebruik je houtskool. Houtskool van goede kwaliteit is een natuurlijk product en geeft een fijne smaak af. Daarnaast is de temperatuur van houtskool goed te reguleren zodat je niet ineens een loeihete barbecue hebt waardoor alles verbrandt.
Briketten branden een stuk langer, maar bevatten veel chemische stoffen die je liever niet wil eten. Briketten bevatten namelijk 9 van de 10 keer steenkool en vulmiddelen om de geperste briketten bij elkaar te houden. Dat eet je liever niet op, dus laat briketten lekker links liggen en koop houtskool van goeie kwaliteit.
Barbecue aansteken
Ook je barbecue aansteken doe je het liefst op een natuurlijke manier zonder chemische stoffen. Een veelgebruikt middel om de grill aan te steken is spiritus of wasbenzine, doe dit vooral niet! Ja, je grill staat binnen de kortste keren in vuur en vlam, maar de agressieve brandstof trekt hierdoor ook in je vlees, vis en groentes. Aanmaakblokjes vallen onder dezelfde categorie. Ze zijn minder schadelijk voor de gezondheid dan de vloeistof, maar ze geven een smaak aan de gerechten af die je niet wil proeven.
Houtwokkels zijn de beste manier om een barbecue aan te steken. Het duurt iets langer, maar geeft uiteindelijk het beste resultaat. Houtwokkels zijn dunne geschaafde slierten hout die makkelijk vlam vatten en zo’n 15 minuten branden. Zodra alle kolen wit uitslaan weet je dat de barbecue heet genoeg is om te beginnen. Dat gebeurt meestal na zo’n 20 minuten. Nu ben je klaar om je producten op de barbecue te bereiden.
Meer barbecue-inspiratie:
- BBQ-tijd! Hoeveel vlees heb je nodig bij een barbecue?
- Culy Homemade: bakbanaan van de barbecue met chorizo en limoen
- Vegan köfte van de barbecue (met Indiase kruiden)