Redactie
Redactie Inspiratie 2 mei 2014
Leestijd: 1 minuut

Alles over bakken met kleurstof

Soms is het leuk om een kleurtje aan je baksels te geven; bij red velvet cupcakes, bijvoorbeeld. Er zijn natuurlijke kleurstoffen (zoals bietensap, geelwortel of matchapoeder), maar er bestaan ook kunstmatige varianten. Wij leggen je graag uit wat er zoal te koop is.

Natuurlijk of synthetisch?

Er zijn twee soorten kleurstoffen: natuurlijke en synthetische. Degene die je gebruikt voor je baksels zijn vaak synthetisch. Deze worden gebruikt omdat ze een intensere kleur afgeven dan natuurlijke kleurstoffen (kijk maar naar de foto hieronder, deze cupcakes zijn gemaakt met natuurlijke kleurstoffen).

De kunstmatige kleurstoffen moeten aan speciale eisen voldoen; in het verleden werden er namelijk wel eens giftige stoffen gebruikt. Veel chefs zijn daarom tegen synthetische kleuring en gebruiken daarom liever natuurlijke extracten.

Bron: Flickr

Verschillende vormen

Er zijn verschillende soorten vormen kleurstof. Zo is er poeder, gel, pasta en een vloeibare variant op waterbasis. En dan zijn er nog foodwriters: een soort pennen zijn met gekleurde pasta waarmee je op je taarten en cake kunt schrijven.

Welk soort product je gebruikt, is maar net wat je zelf het prettigst vindt. Sommige patissiers zweren bij poeder, de ander juist bij gel. Hidde de Brabander gebruikt voor zijn macarons bijvoorbeeld altijd poederkleurstoffen, omdat dit de consistentie van zijn beslag het minst aanttast.

Bron: Flickr

Waar te koop?

Voedingskleurstof is tegenwoordig op heel veel plekken verkrijgbaar. Zeker online! Heel veel taarten-webwinkels verkopen meerdere vormen. Bij Jouw Taartshop en Thee en Taartspulletjes hebben ze een breed assortiment aan producten.

Wil je liever zelf op pad? Dan heeft De Peperbol op de Albert Cuypmarkt (nummer 150) in Amsterdam ook veel om uit te kiezen.

Bron: Wikimedia

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.