Bakken met kersen? Deze 6 zoete recepten mag je niet missen
Het seizoen loopt eigenlijk al ten einde, maar met een beetje geluk kun je nog net een bakkie scoren: kersen! Zure kersen zijn heerlijk bij gehaktballetjes en ook de zoete exemplaren doen het goed in hartige gerechten. Maar natuurlijk komen de zoete rode vruchten ook van pas in een heleboel baksels! We zetten de lekkerste recepten op een rijtje om te bakken met kersen.
Tip: kersen zijn vaak het lekkerst van de markt of de groenteboer. Koop je ze in de supermarkt, let er dan goed op dat ze al mooi rijp zijn. Hoe zoeter, hoe beter!
6 zoete recepten om te bakken met kersen
1. Kersenclafoutis
Er bestaan recepten voor clafoutis met vele verschillende vruchten, maar wist je dat dit Franse dessert eigenlijk alleen clafoutis mag heten als er kersen in zitten? Met pruimen, abrikozen of ander fruit heet het officieel flaugnarde. En hé, wie zijn wij om de Fransen te beledigen? Met dit recept van Matt Preston maak je de beste kersenclafoutis.
2. Kersenmilkshake
Oké oké, echt bakken is het niet, maar deze kersenmilkshake hoort zeker in het rijtje met zoete recepten thuis. En lekker dat ‘ie is! We maakten ‘m met amandelmelk én een handje verse amandelen. Toef slagroom erop, een kers ter garnering et voilà: zomerser wordt het bijna niet.
3. Limburgse kersenvlaai
Geloof ons, veel Limburgser dan dit wordt bakken met kersen niet. Dit recept voor kersenvlaai, uit het Nederland Kookboek van Laura de Grave, is van de Bisschopsmolen in het centrum van Maastricht. Daar staat niet alleen de oudst werkende watermolen van Nederland, maar maken ze dus ook traditioneel Limburgse vlaaien. En zoals échte Limburgers doen, neem je natuurlijk gewoon twee stukjes.
4. Limoncello-tiramisu met kersen
Wist je dat kersen ook heel goed matchen met tiramisu? Logisch eigenlijk, want kersen + chocolade (of in dit geval: cacaopoeder) is sowieso al een topcombi. Toch is dit niet zomaar traditionele tiramisu met toegevoegde kersen – Jamie Oliver gaf een heel eigen twist aan het Italiaanse toetje door limoncello en witte chocolade toe te voegen. En kersen, dus.
5. Kersenfinanciers
Verse kersen, kersenjam én kersenlikeur: dan weet je zeker dat je de vrucht in al z’n fantastische vormen uitbuit. Deze kersenfinanciers – kleine, luchtige amandelcakejes – zijn perfect voor bij de koffie. Het recept is van 24kitchenchef Rudolph van Veen, dus dan weet je wel dat het goed zit.
6. Kersentulband
Deze prachtige taart maak je niet alleen met verse kersen, maar je gebruikt ook maraschinokersen: een type geconfijte kers. Smaakt heel wat anders, maar is een geweldige toevoeging aan je tulband! Het recept is van Georgina Hayden, de foodstylist van Jamie Oliver die inmiddels óók twee eigen kookboeken heeft. Da’s nou nog eens een carriere waar we een beetje jaloers op zijn.