Baingan bharta: een verrukkelijk Indiaas gerecht voor auberginelovers
Heb je een keer zin in wat anders dan butter chicken of tikka masala? Dan willen je met lichte dwang naar het Indiase gerecht baingan bharta verwijzen. Een echte aanrader voor alle liefhebbers van aubergine.
Baingan bharta
Sowieso is het leuk om als je wat bestelt bij je favoriete Indiase afhaalrestaurant, eens een keer te gaan voor iets wat je niet kent (of daarnaar te vragen). Baingan bharta klinkt bijvoorbeeld niet heel bekend, maar toch kom je het volop tegen. Het is een vegetarisch gerecht, dat bestaat uit aubergine (baingan) die wordt geroosterd, liefst op houtskool of open vuur.
Van de gegrilde aubergines wordt na het roosteren een puree gemaakt, gemengd met tomaat, gebakken ui, gember, knoflook, komijn, koriander, chilipeper en mosterdolie.
Je komt het gerecht veel tegen in India, Pakistan en Bangladesh, maar elke regionale keuken heeft weer zijn eigen versie.
Rokerige aubergine
Lekkere rokerige aubergine dus, dat kun je verwachten als je baigan bharta bestelt. Met iets dat qua textuur wel iets wegheeft van baba ghanoush of zelfs Surinaamse pom (maar dan dus met een heel ander smaakprofiel).
Het is lekker om er in ieder geval een portie flatbread als roti of paratha bij te bestellen. Roti ken je wel, paratha zijn iets dikker en bestaan uit dunne laagjes deeg, die worden besmeerd met ghee of boter. Ook raita of een salade met een frisse yoghurtdressing passen perfect bij baingan bharta.
Dit is waarom je rimpelige aubergines moet kopen in de winkel
Zelf maken
Zelf een keer maken? Dat kan natuurlijk ook. Zorg er wel voor dat je de aubergines goed heet roostert, bijvoorbeeld onder de grill of boven de vlam van je gasfornuis. Want je wil dat ze suuuperzacht worden.
Wij hebben een lekker recept voor baingan bharta voor je uitgewerkt. Supersmakelijk met rijst of naan erbij en heel goed te maken. Probeer het eens!
Meer auberginegerechten:
- Afghaanse auberginestoof: borani banjan
- Broodje terong belado (sticky aubergine)
- Krokante aubergines met chipotlesaus en yoghurt