Bagna cauda: Italiaanse fondue met ansjovis en knoflook
Waar ze in Zwitserland dol zijn op het dippen in de kaasfondue, doen ze het in buurland Italië anders. Daar smelten ze geen kazen, maar een verrukkelijk prutje van ansjovis en knoflook. En dat goedje heet bagna cauda. Wij vertellen je er alles over.
Bagna cauda betekent trouwens letterlijk warm bad, wat refereert naar de warme dip waar het gerecht uit bestaat.
Wat is bagna cauda
De combinatie van ansjovis en knoflook zorgt voor een pittig geheel. Naast deze smaakmakers bestaat bagna cauda ook uit olie en boter. Soms zit er zelfs room in, waardoor de smaak weliswaar minder heftig wordt, maar gelijk ook een stuk zwaarder. En ben je in Alba, dan is de kans groot dat er wat plakjes verse truffel door de dip gaan.
Meestal wordt de fondue geserveerd in de winter, vaak tijdens kerst of Oud & Nieuw. Erbij serveer je (rauwe, gekookte of geroosterde) groenten en brood. Maar wij vinden deze dip ook perfect bij de picknick of op een warme zomeravond.
Make it vegan
Andere toepassingen
Hoewel bagna cauda vaak als dip bij groenten wordt geserveerd, kun je ‘t goedje ook heel goed gebruiken op andere manieren. Zo wordt het vaak geserveerd bij vlees of belegde broodjes, maar kun je het ook verwerken in sauzen. Denk aan een romige saus bij je witte asperges of druppel de bagna cauda over je pasta, té lekker.
Zo maak je bagna cauda
Het gerecht zelf maken is helemaal niet moeilijk en kost hoogstens een tientje. Inclusief wat worteltjes, radijsjes, broccoli en brood om mee te dippen.
Wil je ‘t maken, dan begin je met het koken van de knoflook. Als de knoflooktenen zacht zijn, mag de ansjovis erbij. Het goedje kook je dan samen tot de ansjovis is opgelost. Daarna mag de boter en olijfolie erbij. Het geheel giet je daarna over in een fonduepot of een bakje, en het dippen kan beginnen.
Meer lekkere dips:
- Culy Homemade: labneh (hartige yoghurt-dip) met pistachenoten
- Culy Homemade: artisjokken met honing-mosterddip
- Dip van geroosterde aubergine (baba ganoush)