6x keukenhacks met azijn waar je sowieso niet aan had gedacht
Er zijn van die ingrediënten die je standaard voor bepaalde dingen gebruikt, maar waar je eigenlijk nog meer mee kunt dan je misschien zou denken. Zo ook bij azijn: we weten dat je er een hoop mee kunt schoonmaken. Maar wist je dat je azijn ook voor deze hacks in de keuken kunt gebruiken?
Koester die fles maar snel dus.
Lifesaver: aan deze keukenhacks met azijn had je sowieso nog niet gedacht
Zwarte azijn, rijstazijn of natuurlijk balsamico: het aanbod is reuze en de mogelijkheden oneindig. Dat het lekker is als dressing in salades, weten we inmiddels. Dat je – met natuurazijn dan – de boel eens flink kunt schoonmaken, ook. Maar we hebben nu nóg meer hacks voor je.
Bij het bakken
Wie houdt er niet van een smeuïge cake op z’n tijd? – juist. Grote kans dat je in het recept karnemelk tegen komt – kleine kans dat je op dat moment karnemelk in huis hebt. Maar wist je dat karnemelk in combinatie met bakpoeder zorgt voor extra luchtigheid? Entree azijn: doe een kleine eetlepel ervan in je maatbeker en vul aan met melk. Belangrijk: gebruik geen donkere azijn hiervoor.
Gepocheerde eieren
Over het pocheren van een ei zijn al vele discussies gevoerd. Met een zeef, zonder een zeef, in een zakje of zonder zakje. Wij weten het wel en schreven daarom al eerder een artikel over het pocheren van een ei met behulp van azijn. Je wilt niet meer anders.
Schone groenten
Het is bekend dat azijn een schoonmaakproduct uit duizenden is: dus waarom zou je je groentes er niet mee schoonmaken? Vooral in het geval van niet-biologische groentes kunnen ze wel een schoonmaakbeurt gebruiken met niet alleen water, maar ook een beetje azijn.
Kaas
Schimmel op je kaas kan in sommige gevallen lekker zijn, maar dat is zeker niet altijd de bedoeling. Wanneer je een schone theedoek licht vochtig maakt met azijn en deze zacht en snel over de kaas haalt, zorg je ervoor dat de kaas langer schimmelvrij mee gaat.
Zachter vlees
Ben je van plan om je vlees te marineren – van steak tot gevogelte – overweeg dan eens wat azijn aan je marinade toe te voegen. Bij grote stukken helpt het ook nog eens om kleine gaatjes erin te prikken. Marineer het vervolgens minimaal een uur in de koelkast en voilà: malser dan mals.
Extra fluffy rijst
Je kent het al van rijst die gebruikt wordt in sushi: er is azijn aan toegevoegd. Mocht je nou op de experimentele toer willen gaan: een klein beetje azijn door je rijst creëert sowieso meer luchtigheid. Let wel: het heeft natuurlijk invloed op de smaak én je kunt doorgekookte rijst er natuurlijk niet mee redden.
Meer hacks die jouw uren in de keuken makkelijker gaan maken:
- 7x life hacks met baking soda (waar je nog niet aan gedacht had)
- Problemen met je KitchenAid? Met deze hack stel je ‘m goed af
- 6x life hacks met aluminiumfolie: trucs voor in de keuken die je niet zag aankomen