8 onmisbare tips voor het bakken van de lekkerste appeltaart
Tijdens deze koude herfstmaanden krijgen we steeds meer zin in een vertrouwde oer-Hollandse appeltaart. En hoe leuk is het om die zelf te bakken! Wij geven je 8 tips voor het bakken van de lekkerste appeltaart.Â
Het lijkt heel makkelijk, maar een appeltaart bakken kan toch wel een kunst zijn. Hoe krijg je de korst knapperig? En wat zijn nou precies de beste appels? Wij hebben het voor je uitgezocht.
1. Zorg ervoor dat je koude boter gebruikt
Omdat het deeg relatief veel boter bevat, is het belangrijk dat je de boter koud houdt. Anders wordt het deeg al heel snel te plakkerig. Je kan je boter elastischer maken door er een aantal keer op te slaan met een deegroller. Zo kun je het makkelijker verwerken in je deeg.
2. Kies voor de juiste appel
Is er één specifieke appel die je moet gebruiken voor het bakken van de lekkerste appeltaart? Het antwoord is nee. Dat ligt namelijk maar net aan wat voor appeltaart je precies wilt maken. En natuurlijk ook aan wat jij lekker vindt.
Hou je meer van een bite in je appeltaart, kies dan voor de Elstar. Ben jij een echte zoetekauw? Dan zijn de Cox Orange appels waarschijnlijk iets voor jou. Hou jij van meer een zure smaak? Dan is de Granny Smith het meest geschikt. Voor de liefhebber van een zachte vulling in de appeltaart, zijn Goudreinet en Jonagold perfect.
Je kan natuurlijk ook andere soorten fruit in je vulling gebruiken, zoals perzik en abrikoos.
3. Gebruik amandel
Als er ook maar iéts een baksel delicaat kan laten smaken, dan is het wel amandel. Er zijn verschillende manieren waarop je het kan gebruiken bij het bakken van je appeltaart.
Je kan een deel van je meel vervangen voor amandelmeel, voor een vleugje amandelsmaak in het deeg. Een andere optie is amandelspijs. Dit breng je aan op de bodem van je appeltaart, voordat je de vulling erbij doet. Likeurliefhebbers kunnen amaretto aan hun vulling toevoegen (week de rozijnen een nachtje erin). Tot slot kun je blanke amandelen gebruiken om mee te garneren.
Pas wel op: don’t overdo it. Kies welke methode jij het lekkerst vindt, maar pas er niet teveel tegelijk toe. Amandel kan al gauw een overheersende smaak geven en het blijft immers nog steeds een appeltaart.
4. Maak altijd wat extra deeg
Als je vaker appeltaart hebt gebakken, dan zal dit je vast een keer zijn overkomen. Te weinig deeg! Voor appeltaart heb je deeg nodig voor de bodem, de rand en de bovenkant. Als de bodem en de rand te dun zijn, worden ze zompig. Voor de bovenkant moet je ook genoeg deeg hebben. Want wat is een appeltaart zonder een creatief kunstwerk erop?
Je gebruikt altijd meer dan je denkt. Dus: wees voorbereid en maak voor de zekerheid iets meer deeg dan in het recept staat. En als je dan overhoudt, kun je er altijd nog zandkoekjes van maken!
5. Gebruik abrikozenjam voor extra glans
Een mooie glanzende appeltaart, dát ziet er pas lekker uit! Het trucje dat we allemaal wel kennen, is wat eigeel over je baksel heen strijken voordat je het in de oven zet. Maar als je de echte ultieme glow wil, gebruik dan een beetje abrikozenjam. Laat je appeltaart een uurtje afkoelen en breng dan de jam aan.
6. Strooi wat custardpoeder op de bodem
Een papperige bodem is het laatste wat je wil. Strooi wat custardpoeder eroverheen voordat je de vulling in je appeltaart doet, zo voorkom je dit probleem!
7. Gebruik citroenrasp
Citroenrasp maakt bijna álles beter, dus ook een appeltaart! Rasp de schil van een hele citroen (zorg er wel voor dat je alleen het gele gedeelte raspt, het witte stuk smaakt namelijk bitter) en kneed dit door je deeg.
8. Vet je springvorm goed in
Zelfs de lekkerste appeltaart is fragiel. Omdat het niet massief is, kunnen de randen scheuren als je hem uit de springvorm haalt. Dat willen we natuurlijk niet. Zorg er daarom voor dat je de vorm heel goed invet! Wij gebruiken hier het liefst lekker ouderwets roomboter voor.
En nu: appeltaart maken!
- Klassieke Hollandse appeltaart
- Snelle appeltaartjes met maar 5 ingrediënten
- Appeltaart met havermout en noten