Een Aperol Spritz maken: zo doe je dat (en deze fout moet je zien te vermijden)
Het is zomer en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel. Komt goed uit, want met een Aperol Spritz waan je je meestal direct even terug op een Italiaans terras. Toch kennen we de verhalen van ‘thuis smaakt ‘ie niet zoals op vakantie’, maar dat is nergens voor nodig. Culy dook in de materie van de Aperol Spritz en legt je haarfijn uit wat je wel en ook niet moet doen voor dat glaasje oranje goud.
De eerste Aperol Spritz
Voor de herkomst van de Aperol Spritz gaan we jaren en jaren terug naar de eerste helft van de 19e eeuw. Destijds namen Oostenrijkse troepen uit Noord Italië wijn mee als ze op pad gingen. Maar om onderweg fit te blijven, lengden ze die wijnen aan met water om het alcoholpercentage te verlagen. Zo bleven ze scherp én hadden ze iets lekkers voor onderweg. De moderne spritz, zoals wij ‘m kennen, werd voor het eerst geschonken in de jaren 20 van de twintigste eeuw.
De elementen van een Aperol Spritz
Een Aperol Spritz schenken lijkt kinderspel. Aperol, prosecco en spa rood in een glaasje doen en klaar is Kees. Maar Kees moet er niet te makkelijk over denken, want voor een écht goede Aperol gelden een paar regels.
Aperol Spritz
Uiteraard is het belangrijkste in je ‘Aperolletje’ de Aperol zelf. Dit koop je kant en klaar bij de slijterij of supermarkt. Let wel op dat je geen al aangemaakte Aperol koopt. Die is er tegenwoordig ook. Dat scheelt je moeite, want hierin zijn de Aperol, prosecco en het bruiswater al samengevoegd in één fles, maar je komt toch van een koude kermis thuis als dit is wat je denkt dat je nog moet mengen.
De grote Aperol-fles herken je uit duizenden. Reken ‘m af en zet hem in de koelkast zodat hij koud genoeg is op het moment dat je de Aperol Spritz wilt gaan maken.
Prosecco
Voor een goeie Aperol Spritz heb je geen goeie prosecco nodig. Ik hoor je denken: ik ga toch geen bocht in mijn oranje cocktail gieten? Nee, dat hoeft ook niet. Kies een fijne middenweg. Een prosecco uit de supermarkt is goed genoeg. Het gaat namelijk om de frisse basistonen van de prosecco. Die balanceren uiteindelijk met de Aperol. En of dat nou een prosecco van 50 euro de fles is of van 5: die basistonen blijven bij elke prosecco hetzelfde.
Bruiswater
Om het alcoholische mengsel iets minder intens te maken, wordt de Italiaanse zomercocktail aangelengd met bruiswater. Hier kun je voor gebruiken wat je wil: spa rood, spa groen/turquoise of een ander water met bubbels. Ben je geen fan van bubbels, dan kun je ook gewoon mineraalwater gebruiken. Maar wil je die echte vakantiesmaak nabootsen, dan doe je er goed aan een goeie bubbel te gebruiken.
Veelgemaakte fouten bij het maken van een Aperol Spritz
Zoals eerder verteld, lijkt het maken van een Aperol Spritz erg gemakkelijk. Een scheutje van dit, een scheutje van dat. Maar wil je ‘m écht goed laten proeven, dan moet je je echt houden aan de schenkregels.
Schenk dus nooit eerst de Aperol in het glas en dan de prosecco en het water. De Aperol is namelijk zwaarder dan de prosecco en het water en zal dus op de bodem van je glas blijven liggen. Dit resulteert in eerst een smaakloos glas en pas bij de laatste paar slokken een smaakexplosie. Zorg dus dat je altijd eindigt met de Aperol.
Voeg daarna ook niet te veel ijs toe. Drie ijsblokjes zoals hierboven beschreven is de Italiaanse ongeschreven regel. Als het warm is, smelten de blokjes namelijk snel en zullen ze de Aperol Spritz nog ‘dunner’ maken en daar zit niemand op te wachten!