Culy’s Food Finds: ansjovispasta uit een tube
Alison Roman, Yotam Ottolenghi, Molly Baz en nog véle anderen zweren erbij: koken met ansjovis. Waarom? Omdat ‘t gerechten een heerlijke volle smaak geeft. Het voordeel van ansjovis is ook nog ‘ns dat het pas écht visachtig gaat smaken als je het in grote hoeveelheden gebruikt, dus eigenlijk geeft het vooral op subtiele wijze meer karakter aan je gerechten. Wij hebben dan ook standaard een blikje ansjovis in huis. Al krijgt dat blikje sinds kort gezelschap van ansjovispasta uit een tube, een recente food find…
Ansjovispasta in een tube
De ansjovispasta (‘Pasta di Acciughe’) waar we het over hebben is van het Italiaanse merk Orco. Wij kochten ‘m bij de Italiaanse groothandel in Amsterdam. Kom je daar niet zo gauw? Je kunt ook gelijkwaardige pasta’s bestellen, zoals deze ansjovispasta van Zarotti.
Maar goed: waarom is zo’n pasta dan eigenlijk zo’n meerwaarde bovenop een blikje ansjovis, horen we je denken? Omdat je niet altijd een blikje moet openmaken, ten eerste. Maar ook omdat je het nog makkelijker kunt doseren. En omdat het qua smaak eigenlijk amper onderdoet voor de visjes in hun geheel. Proef er één stipje van op je vingertop en je begrijpt wat we bedoelen: diep zoutig, intens en ultiem umami.
Zo gebruik je de pasta
De eerste bestemming voor de ansjovispasta was op pizza, in kleine toefjes. Niet alleen maakt het een margherita spannender, je kunt er ook allerlei creatieve combinaties mee bedenken (zoals plakjes rode biet, wasabimayo, citroenrasp en dus de pasta – thank us later). Sindsdien gebruiken we hem ook naar hartelust in marinades (erg lekker bij gegrilde groenten) of voegen we een klein beetje toe aan de olie in de pan wanneer we vis of vlees bakken.
Ook kun je de pasta heel goed mengen met wat roomboter (smelt deze op voorhand een beetje), voor een crimineel lekkere borrelboter. En maak je wel ‘ns pesto? Voeg wat van de ansjovispasta toe en je geeft ‘m meteen meer diepte.
En voor het geval je het nog niet wist: ansjovis en tomaten zijn een droomhuwelijk. Wij doen dan ook standaard een beetje in onze pastasaus (zoals de Pasta Grannies hier doen in hun recept voor tomatenansjovissaus), of maken een mengsel van extra vierge olijfolie, vers citroensap en de pasta voor een misdadig lekkere marinade voor een koude tomatensalade (ook lekker met extra avocado en/of mozzarella!).