Redactie
Redactie Inspiratie 12 apr 2014
Leestijd: 5 minuten

Alles wat je nog niet wist over olijfolie

Culy ontdekte onlangs ontzettend veel nieuwe dingen over olijfolie tijdens een lunch georganiseerd door het duurzame olijfolielabel Olivomio. Wil je weten wat precies? Lees dan gauw verderโ€ฆ

We kunnen olijfolie niet meer wegdenken uit onze keuken. Heerlijk in zowel warme als koude bereidingen, en dat komt goed uit want er is wereldwijd olijfolie in overvloed!

De wat betere olijfolie, die je puur gebruikt voor de smaak, is wat duurder, maar daar krijg je dan ook kwaliteit en smaak voor terug. Het kost namelijk extra veel tijd (en dus ook geld) om deze kwalitatief hoogstaande olijven te laten groeien, en hier vervolgens een goede olie van te maken.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Italiaanse Taggiasche olijven. Deze kleine, maar zeer smaakvolle olijfjes zijn wat moeilijker om te persen, waardoor de prijs automatisch omhoog schiet. De smaak van de olie is vrij mild en past extra goed bij koude bereidingen.

Bron: Flickr

Gezond

Olijfolie is ontzettend gezond en het zou ons dan ook niks verbazen als dat de reden zou zijn dat mensen in het mediterrane gebied over het algemeen langer leven. Het is namelijk goed voor je tanden, je darmen, je bloed en nog veel meer.

Het is zelfs zo dat mensen vroeger hun mond een kwartiertje spoelden met olijfolie, om zo de mondbacteriรซn weg te werken. En het mag dan wel vet zijn, maar het zijn juist de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft.

Hoe bitterder, hoe beter

Eigenlijk drinken we bijna nooit puur olijfolie, maar als je dit wel zou doen (en de olie dus beter zou proeven) zou je merken dat van sommige oliรซn je een behoorlijke kriebel in je keel krijgt. Dit is een teken van bitterheid, en hoe bitterder de olie, des te beter en gezonder hij is.

Nu zul je misschien denken: maar hij moet toch juist lekker zacht zijn? Dat is zeker waar, maar dat ligt ook aan onze smaak. Zo zijn de meeste oliรซn die wij kennen aangepast aan de Westerse smaak, maar prefereren ze in het zuiden van Europa nog steeds de bittere soorten.

Verwerking

Een krachtige olie kan nog zo lekker zijn, maar is wel een stuk moeilijker te verwerken in gerechten.ย Omdat de smaak zo uitgesproken is, is het moeilijk deze te combineren met andere ingrediรซnten. Meng je de olie met andere krachtige gerechten, dan verdwijnt de smaak van de olie makkelijk. Vandaar dat je vaak in Zuid-Europese landen ziet dat een salade enkel afgewerkt wordt met olijfolie, wat ook al hartstikke lekker is.

Ingrediรซnten die goed samen gaan met olijfolie zijn citroen en azijn. Beide zijn namelijk ingrediรซnten met een zuurtje. Gebruik hier alleen niet te veel van, want ze kunnen de smaak van de olijfolie doen verdwijnen. Tijdens de Olivomio lunch genoten wij รฉรฉn van hun oliรซn in een heerlijk gerechtje: gerookte poon en gefrituurde sardientjes met gebakken prei en een daslookvinaigrette.

Mild, virgine en extra virgine

Milde olijfoliรซn worden vaak gebruikt voor warme bereidingen, en virgine en extra virgine vaak voor koude. Dit is omdat extra virgine olie veel meer smaak heeft en je dit dan ook extra naar voren laat komen als je dit in koude gerechten gebruikt.

Men zegt dat mensen รณf van milde olijfolie houden รณf van krachtige, als extra virgine. Wij houden eigenlijk wel van allebei, maar inderdaad, voor meer smaak in koude bereidingen gebruiken we graag extra virgine olie.

Bakken in extra virgine olie?

Vaak wordt gezegd dat je niet mag bakken of frituren in extra virgine olijfolie omdat deze makkelijk verbrandt. Dit kan echter wel! Let er dan wel uiterst goed op dat de olie niet gaat roken. Laat hem niet op een te hoge temperatuur komen en bereid dan wat je wilt bereiden, dan proef je de heerlijke smaak van de olie in je gerechten. Frituur bijvoorbeeld (zelfgemaakte) vissticks in olijfolie: dit zorgt ervoor dat de vissticks heerlijk aards smaken.

Proeven

Ben je van plan een duurdere olijfolie te kopen, vraag dan in de winkel of je mag proeven. In de betere winkels waar olijfolie verkocht wordt, kan dit zeker.

Meestal proef je de olie in een klein bekertje. Dit verwarm je eerst goed tussen je handen en zorg dan dat er even geen lucht bij komt. Haal je hand van de bovenkant en ruik aan de olie. De geur komt vrij en je hebt al een eerste beeld van wat voor soort olie dit is: een krachtige of een milde. Je kunt ook herkennen wat voor ondertonen de olie qua geur heeft, nootachtig, peperig, grassig, allemaal termen die hiervoor gebruikt worden.

Vervolgens neem je een slokje. Dit doe je een beetje zoals je wijn proeft. Slurp het naar binnen en laat er een beetje lucht bij komen. Op deze manier proef je het beste hoe de olie smaakt. Ga je hierna nog andere oliรซn proeven? Neem dan een stukje appel tussendoor, dit neutraliseert je smaak.

Bron: Flickr

Wist je dat?

Tot slot nog wat interessante weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat hoe later je de olijf van de boom haalt hoe vettiger de olie is die er van gemaakt wordt? Of dat zure olijfolie een teken van erg slechte kwaliteit is? Dat als er prut onder in de fles van de olijfolie zit, dit juist een goed teken is? En wist je dat goede olijfolie heerlijk is over vanille-ijs?

Olivomioย is een label opgericht door twee dames met liefde voor eten. De oliรซn die zij verkopen komen allemaal rechtstreeks van de boeren uit Zuid-Europa.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nรณg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox ๐Ÿฅ˜

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.