Redactie
Redactie Inspiratie 16 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Alles over schapenkaas: de vijf bekendste soorten

We kennen natuurlijk allemaal de bekende (en lekkere) kazen als Roquefort en feta. Maar wist je dat dit allebei schapenkazen zijn? Er bestaan hier heel veel soorten van.

Deze kaassoorten worden gemaakt van schapenmelk en zijn erg rijk aan vitamine A, B en C! We lichten vijf soorten schapenkaas uit vijf verschillende landen uit.

Feta
Hoewel de Griekse kaas feta ook van geitenmelk of soms zelfs koeienmelk gemaakt kan worden, wordt de oorspronkelijke feta gemaakt met schapenmelk. Traditioneel wordt feta door schapenherders in de Griekse bergen gemaakt van ongepasteuriseerde schapenmelk en wordt vervolgens geconserveerd in een zoutoplossing. Alleen kaas die op traditionele wijze wordt gemaakt en voor minstens 70 procent gemaakt is van schapenmelk (maximaal 30 procnt mag geitenmelk zijn) mag feta heten. Feta is wit van kleur en vaak een klein beetje zout. We kennen deze kaas voornamelijk uit de Griekse, Mediterrane en soms Midden-Oosterse keuken.

Manchego

De Spaanse Manchego wordt gemaakt van de melk van het schapenras Manchego. Deze schaap heet zo omdat ze leven in de regio La Mancha. Ook de naam Manchego is beschermd en niet iedereen mag kaas zomaar Manchego noemen. Deze kaas wordt pas na 60 dagen tot 2 jaar geconsumeerd en is licht pittig van smaak. We kennen de kaas voornamelijk als één van de vaste onderdelen van een tapasmenu of op een broodje samen met Jamón Serrano. Maar Manchego is ook heerlijk in warme bereidingen of salades.

Manchego

Pecorino
De Italiaanse schapenkaas Pecorino dankt zijn naam aan het woord Pecora, dat schaap betekent. Van de Pecorinokaas zijn heel veel variaties en verschillende soorten rijpingen verkrijgbaar uit verschillende regio’s. Pecorino is een harde en vrij zoute kaas die vaak wordt gebruikt door salades of pastagerechten. Traditioneel wordt deze kaas met zeewater gewassen en is daarom zo zout. In Italië eet men Pecorino ook vaak als afsluiter van een maal samen met peer.

Roquefort
Deze Franse kaas is al ontzettend oud. Het is een blauwschimmelkaas die bereid wordt met rauwe volle schapenmelk. De Roquefort dankt zijn naam aan het stadje Roquefort-sur-Soulzon in Frankrijk en de kaas mag alleen zo genoemd worden als hij daadwerkelijk uit deze stad (of uit de buurt hiervan) komt. Roquefort moet zo’n twee tot drie maanden rijpen en oorspronkelijk gebeurde dit in de grotten van Roquefort. Voor de rijping wordt er een schimmel toegevoegd aan de rauwe melk die verwarmd wordt tot 32 graden en tijdens de rijping breidt deze schimmel zich uit in de kaas.

Texelse schapenkaas
Een schapenkaas van eigen bodem! Op het eiland Texel zijn ontzettend veel schapen, dus waarom geen kaas maken van hun melk? Dit wordt ook al 400 jaar gedaan en nog steeds. De schapen grazen op het ‘oude land’ van Texel en door de zeewind wordt het gras daar droger en zilter. Dit zorgt er voor dat de melk waar de kaas van wordt gemaakt een heel eigen smaak heeft. De schapenmelk wordt na het melken van het schaap direct in een kaastobbe verwerkt. De Texelse schapenkaas is een licht pittige harde kaas.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.