Redactie
Redactie Inspiratie 27 jun 2013
Leestijd: 1 minuut

Alles over vanille + de lekkerste Culy vanille-recepten

Vanille is misschien wel één van de meest bijzondere, smaakvolle en luxe specerijen die er bestaan (op saffraan na, dan…). Het wordt vooral veel in zoete gerechten gebruikt, maar ook in hartige gerechten kan is het een bijzondere smaakmaker.

Als je een vanillestokje doormidden snijdt komt het zogenaamde ‘merg’ vrij wat zwart van kleur is en een super aromatische smaak heeft. De beste variant is overigens ‘Bourbonvanille’, afkomstig van het eiland Réunion (in Afrika, ten oosten van Madagascar) dat vroeger Bourbon heette.

Weetje: het woord is afkomstig van het Spaanse woord ‘vainilla’, wat oorspronkelijk van het Latijnse woord ‘vagina’ (!) afstamt. Nice to know.

Vanillestokjes optimaal gebruiken

Echt goedkoop is het niet. We begrijpen dan ook maar al te goed dat áls je het aanschaft, je ook zo veel mogelijk uit het stokje wilt schrapen. Klik op de foto om te lezen hoe je dit doet.

DIY: extract maken
Vanille extract is niet overal te koop en ook vaak redelijk duur. Dus waarom niet zelf maken? Lees hier hoe.

De lekkerste Culy recepten

En  nu wil je natuurlijk aan de slag! We verzamelden de lekkerste recepten met als belangrijk ingrediënt vanille; van romige pudding tot yummy kruidige pompoencake en verfrissende frappuccino.

Super zoet en heerlijk verfrissend: frappuccino

Rijstpudding met notenkaramel

Klassieke pannenkoekjes met room en bessen

Heerlijk kruidige pompoencake met vanille en goji bessen


Simpel maar heerlijk: kersencrumble met homemade vanille-ijs

Knapperig én romige vanille fruittaartjes

Romige vanillepudding

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.