Alles over vanille + de lekkerste Culy vanille-recepten
Vanille is misschien wel één van de meest bijzondere, smaakvolle en luxe specerijen die er bestaan (op saffraan na, dan…). Het wordt vooral veel in zoete gerechten gebruikt, maar ook in hartige gerechten kan is het een bijzondere smaakmaker.
Als je een vanillestokje doormidden snijdt komt het zogenaamde ‘merg’ vrij wat zwart van kleur is en een super aromatische smaak heeft. De beste variant is overigens ‘Bourbonvanille’, afkomstig van het eiland Réunion (in Afrika, ten oosten van Madagascar) dat vroeger Bourbon heette.
Weetje: het woord is afkomstig van het Spaanse woord ‘vainilla’, wat oorspronkelijk van het Latijnse woord ‘vagina’ (!) afstamt. Nice to know.
Vanillestokjes optimaal gebruiken
Echt goedkoop is het niet. We begrijpen dan ook maar al te goed dat áls je het aanschaft, je ook zo veel mogelijk uit het stokje wilt schrapen. Klik op de foto om te lezen hoe je dit doet.
DIY: extract maken
Vanille extract is niet overal te koop en ook vaak redelijk duur. Dus waarom niet zelf maken? Lees hier hoe.
De lekkerste Culy recepten
En nu wil je natuurlijk aan de slag! We verzamelden de lekkerste recepten met als belangrijk ingrediënt vanille; van romige pudding tot yummy kruidige pompoencake en verfrissende frappuccino.
Super zoet en heerlijk verfrissend: frappuccino
Rijstpudding met notenkaramel
Klassieke pannenkoekjes met room en bessen
Heerlijk kruidige pompoencake met vanille en goji bessen
Simpel maar heerlijk: kersencrumble met homemade vanille-ijs
Knapperig én romige vanille fruittaartjes
Romige vanillepudding