Alles over taralli: het Pugliese zoutje voor bij de borrel
Je zit op een zonovergoten terras in de Italiaanse zon, hebt net een Aperol Spritz besteld en bij het serveren krijg je een schaaltje met verschillende snacks voorgeschoteld. Knapperige naturel chips, olijven en ronde zoutjes die lijken op misvormde soepstengels staan er op het aperitivo-menu. En die laatste, dát zijn nou taralli. De Pugliese snack waar je na één hap aan verslaafd zult raken. Wij vertellen je er daarom alvast alles over.
Want taralli, zijn onze nieuwe favoriete zomersnack!
Wat zijn taralli?
Taralli, enkelvoud: een tarallo, zijn kleine ringvormige koekjes met een onweerstaanbare knapperigheid. Ze worden gemaakt van een eenvoudig deeg van bloem, olijfolie, witte wijn en een beetje zout. Het geheim van de bijzondere smaak zit ‘m in de subtiele kruiden en specerijen die worden toegevoegd, zoals venkelzaad, peper, rozemarijn of pikante rode peper; ook wel peperoncino.
Ook zie je steeds vaker zoete taralli, gemaakt met cacao, vanille, aardbei of andere zoete smaakextracten. Deze taralli worden vaak na het bakken nog eventjes door de kristalsuiker gerold om ze een lekker suikerlaagje te geven. Een ideale snack bij de cappuccino of een espresso macchiato.
Waar komen taralli vandaan?
Taralli komen oorspronkelijk uit Zuid Italië. Hier zijn de ronde koekjes al eeuwenlang een culinair symbool, met name in de provincies Puglia, Campania en Calabrië. Hier zal geen rondje drank voorbij gaan zónder taralli. De lokale bevolking koestert het zoutje dan ook en recepten en de kunst van het maken wordt van generatie op generatie doorgegeven.
Het is geen wonder dat taralli hun oorsprong vinden in Zuid Italië. Ze zijn namelijk een typisch product uit de cucina povera en hét voorbeeld van ‘van niets, iets maken.’ Daarnaast is het Zuid Italiaanse klimaat perfect voor alle taralli-ingrediënten zoals de olijfolie en aromatische kruiden.
Wanneer eet je taralli?
Zoals het bekende gezegde luidt: “chi mangia bene, vive bene,” wie goed eet, leeft goed. Daarom grijpen de Italianen werkelijk élke gelegenheid aan om iets extra’s te snacken. Bestel je rond de klok van 16:00 uur een Aperol Spritz of ander aperitivo-drankje op een Italiaans terras, dan zullen (zeker in Zuid Italië) de taralli verschijnen.
Ook als ‘merenda’ (de Italiaanse namiddagsnack) wordt in Zuid Italië vaak taralli gekozen. Meestal eet men de taralli dan niet kaal, maar met een plakje prosciutto erom gewikkeld. Ook een aanrader als je ‘t ons vraagt.
Zelf taralli maken
Zelf taralli maken is niet moeilijk, je moet alleen goed weten hoe het moet en de ambachtelijke kunst van het rollen in de vingers krijgen. Het belangrijkste in het maakproces van de Italiaanse zoutjes is dat je ze kort moet koken voor je de taralli in de oven doet. Hetzelfde als bij bagels. Hierdoor worden de koekjes lekker stevig, maar blijven ze ook knapperig. Als je ze goed luchtdicht bewaart, blijven ze zelfs maanden goed. Een beetje zoals het Pugliese Altamura brood dat ook voor altijd vers blijft.
Ben je op zoek naar een goed en overduidelijk recept om taralli te maken? Culy’s Martine gebruikt altijd dit recept voor taralli. Hoewel ‘t er niet uitziet alsof de presentator zin heeft om de taralli te maken, is het resultaat verbluffend. Super makkelijk en lekker bij de borrel. Of gewoon zo uit het vuistje. Geen zin om taralli zelf te maken? Je koopt ze bij de betere Italiaanse speciaalzaak, via Crisp of bij een Italiaanse (horeca)groothandel.
Op zoek naar andere lekkere Italiaanse snacks en hapjes? Eerder verzamelden we al zeven Italiaanse zoete lekkernijen voor je, maar op een goeie borrelplank mogen uiteraard de arancini of focaccia-hapjes met burrata en ansjovis ook niet ontbreken.