Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 24 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Alles over Tang Yuan: Chinese ‘mochi’ in gemberbouillon

Japanse mochi zijn inmiddels redelijk ingeburgerd in Nederland. Je vindt de kleefrijstcakejes bij veel Aziatische supermarkten (soms in de diepvries), of als toetje op de menukaart. Maar wist je dat er ook een Chinese variant is: tang yuan?

Chinese tang yuan en Japanse mochi hebben veel gemeen: het zijn allebei zoete balletjes van gestoomde kleefrijst, die je eet als dessert.

Net zoals mochi worden ze meestal gevuld met iets zoets, zoals zwarte-sesampasta. Maar wat tang yuan extra bijzonder maakt, is dat ze worden geserveerd in een warme, zoete gemberbouillon. Oef! De pittige gember vormt een mooi contrast met de zachte kleefrijst en zoetige binnenkant.

Gimme my mochi: de trend van de Japanse rijstcakejes

Chinees Lantaarnfeest

Tang yuan komen oorspronkelijk uit het zuiden van China, waar het gegeten wordt tijdens het Chinese Lantaarnfeest; een feest om de voorouders te eren, op de 15e dag van de eerste maand van de Chinese kalender, tijdens de eerste volle maan. Dat is bij ons meestal eind februari of begin maart. De ronde vorm van de balletjes en de schaaltjes waarin ze worden geserveerd, symboliseren de familieband of reünie. Cute! Ook cute: tang yuan in de vorm van piepkleine konijntjes of pandabeertjes.

Vulling

Traditioneel werden tang yuan gevuld met een pasta van sesam, pinda’s, suiker en dierlijk vet. Ieuw.. Tegenwoordig variëren de vullingen van pindakaas tot eigeelcustard en rode bonen, maar de meeste tang yuan worden nog steeds gevuld met sesampasta. En hoewel ze vaak als toetje wordt gegeten, bestaan er ook hartige versies, met bijvoorbeeld daikon (rettich) of vis.

Culy Homemade: makkelijke boter van zwarte sesam

Waar kun je tang yuan eten?

Zelf proberen? Je kunt ze onder andere eten bij YanYan Dumpling House in de Rijnstraat in Amsterdam. Je kunt ze natuurlijk ook proberen zelf te maken! Bijvoorbeeld met dit recept van de New York Times. Het vergt misschien wat oefening, maar zoals culinair schrijver Genevieve Ko zegt: ‘The best part of from-scratch dumplings may be making them.’ Amen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.