Waarom sumak het frisse zuurtje is waar zo veel gerechten van opknappen
Sumak vind je steeds vaker terug in de westerse keuken (dankjewel Yotam Ottolenghi). Maar wat zijn sumak-kruiden eigenlijk? En beter nog: waar kun je het voor gebruiken?
Sumak-kruiden zijn een mengsel van de verschillende rode besjes van de sumakplant. Voor de specerij worden de besjes gedroogd en vervolgens vermalen tot een grof poeder. De smaak is fris-zurig (bijna als citroen), maar dan nog aromatischer. Wist je trouwens dat sumak één van de hoofdbestanddelen voor za’atar is?
Culy Homemade: Turkse pizza 2.0 met lamsgehakt, sumak-uien en yoghurt
Sumak kopen
Zelf kochten we een flinke hoeveelheid van de allerbeste soort die we konden vinden op de Spice Bazar van Istanbul. Maar gelukkig kun je sumak ook gewoon in de supermarkt kopen en natuurlijk in Midden-Oosterse winkels.
Hoe gebruik je sumak?
Waar veel kruiden en specerijen het beste gedijen met een beetje extra warmte en tijd, kun je sumak juist het beste vlak voor het serveren of mengen toevoegen.
Door de frisse citroen-achtige smaak past het bij ontzéttend veel gerechten. Zo is het zalig over verse tomaten, mozzarella, (gegrild) vlees (kijk maar eens naar deze Libanese maaltijdsalade met sumak en gegrilde kip), vis (zoals inktvis) en salades. Ook past het erg goed bij granaatappelpitjes, heerlijk voor door een salade of over mozzarella. En ook over een Turkse pizza geeft het een verrassend fris effect.
Voor dips en dressings
Voor ons is het de ultieme last minute smaakmaker voor dips en dressings. Het geeft namelijk met slechts een snufje elk gerecht een opkikker, van labneh tot hummus en guacamole.
Beperk het gebruik van sumak dus zeker niet alleen tot de Midden-Oosterse keuken. Wij experimenteren graag met het gebruik van sumak over bijvoorbeeld salades, ovengerechten en soepen. Wist je bijvoorbeeld dat aardbeien en sumak heel goed samengaan? Dit gaat je toetjes veel creatiever maken!
Sumak in drankjes
Tot slot dé tip van Yotam Ottolenghi: gebruik het door drankjes en cocktails! Op Food52 lees je daar een uitgebreid artikel over, inclusief zijn recept voor een sumak-wodka martini.
Voor een alcoholvrij drankje, tippen we je graag de gezouten sumaklimonade uit Welmoeds Wilde Keuken. Heerlijk verfrissend op een warme dag… mmm!
Meer specerijen
- Hoe haal je het meeste uit je specerijen?
- Waarom we zo dol zijn op ras el hanout
- Wat is het verschil tussen masala en garam masala?