Alles over sopropo, de groene vrucht uit de toko die op een grote komkommer lijkt
Sopropo lijkt op het eerste oog op een wrattige komkommer of uit de kluiten gewassen augurk. Hij wordt ook wel bittermeloen (bitter melon), balsempeer of paré genoemd. Je hebt ‘m misschien weleens zien liggen in de toko of op de markt, en je afgevraagd wat het nou eigenlijk was en hoe je ‘m gebruikt. Wij leggen je dat uit.
Wat is sopropo?
De sopropo-vrucht zie je vaak bij Surinaamse supermarkten liggen, maar wist je dat de sopropo-plant oorspronkelijk helemaal niet uit Suriname komt, maar uit Azië? De plant werd door migranten meegenomen en belandde op die manier op verschillende plekken in de wereld.
Inmiddels wordt sopropo op veel plekken gekweekt én gebruikt. Zo duikt ‘ie op in landen in Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. In Suriname zijn de vruchten misschien wel het populairst en wordt het in allerlei gerechten gebruikt. De vrucht is trouwens echt een superfood en bevat veel vezels, vitamine C en B11. Als dat je weerstand niet opkrikt, weten wij het ook niet meer.
Komkommerfamilie
Sopropo’s komen uit de komkommerfamilie en ze hebben qua uiterlijk best wat overeenkomsten met hun groene neven. Sopropo lijkt op een uit de kluiten gewassen komkommer door de groene kleur en langwerpige vorm. De buitenkant heeft vaak een ‘wrattige’ textuur, hoewel die soms ook glad kan zijn. De binnenkant van de vrucht is wit of lichtgroen en bevat een zaadlijst die bij gebruik meestal verwijderd wordt.
Net als de komkommer worden sopropo-vruchten onrijp gegeten. Als de vrucht rijp wordt, wordt ‘ie geel of zelfs oranje, maar bovendien steeds minder lekker om te eten.
Hoe smaakt sopropo?
De sopropo typeert zichzelf door zijn bittere smaak. Voor kinderen is het geen favoriet, maar hoe ouder je wordt, hoe beter je de smaak kunt waarderen. Van een sopropo-vrucht eet je alleen het witte vruchtvlees de zaadlijst verdwijnt dus in de prullenbak. In principe eet je de vrucht wanneer deze onrijp is, want als de vrucht rijper wordt, wordt de smaak nog bitterder en intenser. Sowieso is het onverstandig om de sopropo door te laten rijpen, want de rode zaadjes worden giftig naarmate ze rijp worden.
Waarom al die moeite voor een vrucht die toch bitter smaakt horen we je denken? De smaak went, maar ook de structuur van de sopropo verdient een podium. Die is namelijk heerlijk sappig en fris. Het stofje dat de bittere smaak veroorzaakt (momordicine) is bovendien grotendeels te verwijderen.
Dat doe je door een sopropo-vrucht een paar uur in zout water te leggen of door een schepje suiker toe te voegen tijdens het kookproces. Zo wordt de vrucht veel lekkerder en toegankelijker! En onder het mom van voorkomen is beter dan genezen: grotere vruchten met een relatief gladde schil zijn vaak milder qua smaak.
Wat kun je met sopropo-vruchten?
Sopropo is een veelzijdige groente: je kunt de vruchten koken, stoven, roosteren, inleggen, er sap van maken… De mogelijkheden zijn eindeloos! Kies bijvoorbeeld voor het toevoegen aan een gerecht, zoals een curry, of het los bereiden van de vrucht als bijgerecht. Onze favoriet is gevulde sopropo: een sopropo gevuld met gehakt en gestoofd in een heerlijke jus.
Als je de smaak van de sopropo zelf graag naar voren wilt laten komen, roerbak de vrucht dan met wat rode peper en knoflook. Dat werkt goed met rijst en bijvoorbeeld garnalen. Je kunt ‘m ook toevoegen aan een Surinaams vleesgerecht, zoals dit recept voor sopropo met zoutvlees en rijst.
Trek gekregen? Vind hier meer Surinaamse inspiratie:
- Surinaamse nasi goreng met kip en madame-jeanette
- Zo maak jij thuis de beste Surinaamse roti met kip, geit of lam
- Surinaamse pindasoep