Alles over şalgam: een fascinerend non-alcoholisch drankje uit Turkije
Heb je het genoegen om şalgam aan te treffen in Turkse restaurants? Bestellen die handel. Al is het maar om verrast te worden door de aparte smaak van dit knalpaarse, fascinerende groentesap uit Turkije.
Gefermenteerd groentesap
Groentesap? Yes, gefermenteerd groentesap van paarse wortel nog wel. De wortel ondergaat daarvoor een fermentatieproces met behulp van zout en bulgur, soms ook nog met raap. Dat levert een interessant drankje op met een specifieke, uitgesproken smaak. Traditioneel wordt şalgam vaak geserveerd met een langwerpig stuk paarse wortel (rechtopstaand in het glas, als een roerstaafje), stukjes rauwe paprika en/of een teentje knoflook (!).
In bepaalde delen van Turkije wordt şalgam ook nog eens gemixt met ayran: verdunde Turkse yoghurtdrank is dat. Het blijkt bovendien gebruikelijk om er simit (die Turkse ronde broodjes met een groot gat) in te dopen, kijk maar naar onderstaand filmpje. En voor wie de smaak van arak te scherp vindt, kan şalgam ernaast geserveerd worden als verzachtend element.
Is şalgam lekker?
We zien je denken: is dat wel lékker? Hoewel meningen daar ongetwijfeld over verschillen, is culinair recensent Mara Grimm enthousiast. Na haar bezoek bij Pideci Yusuf omschreef ze het drankje als ‘één van de meest fascinerende alcoholvrije drankjes die er zijn’ en wij durven het goed te geloven.
Over alcohol gesproken: şalgam heeft de reputatie om katerverhelpend te zijn, al wordt het traditioneel vooral gegeten na of bij kebab. Dat de smaak even wennen zal zijn, ga je ons niet horen ontkennen. Maar nu we toch massaal aan het zuurdesembrood, de kefir en de inmaak zijn, wordt şalgam misschien wel de volgende in het fermentatierijtje.
Proef ‘t eens
Als Culy’s willen we je natuurlijk vooral aanmoedigen om ‘t op z’n minst één keer te proeven. Dat kan dus bij het Amsterdamse Pideci Yusuf, maar ook bij Losh (Den Haag), bij Orontes (Amsterdam – De Pijp), Kumpir House (Amsterdam-West) en bij heel wat andere Turkse zaken.
Zelf maken kan natuurlijk ook (ja, we richten ons hier tot alle fermentatiekings & -queens), The Spruce Eats heeft bijvoorbeeld een goed recept voor şalgam. In Turkse supermarkten is bovendien een commerciële variant te koop. Hoewel sommige bronnen daarbij zweren, lezen we toch veel aanhangers van zelfgemaakt. Ook wij scanderen al jaren dat dat altijd lekkerder is – in welke context dan ook – en ook in dit geval geloven we dat maar al te graag…
Meer uit de Turkse keuken?
- De allerleukste Turkse menemen (eieren in tomatensaus) uit Het Allerleukste Kinderkookboek
- Enginar pilavi (Turkse artisjokkenrijst) uit Karsu’s Kitchen
- Alles over Turkse simit: zalige Turkse bagel