Alles over rösti: dat geniale Zwitserse gerecht van knapperige sliertjes aardappel
Nederland is een aardappelland. Maar ondanks dat, kwamen onze aardappeleters vroeger niet veel verder dan gekookte en gestampte piepers. Nee, dan de Zwisters: die raspten ze tot rösti. Geniaal, als je het ons vraagt.
Want geraspte gebakken aardappel, dat betekent: héél veel knapperige sliertjes en stukjes.
Waar komt rösti vandaan?
Dat hadden we eigenlijk al verklapt, hè? Rösti komt uit Zwitserland. Het is een gerecht van geraspte, gebakken aardappel en ontstond als stevig ontbijtgerecht voor boeren die een lange dag op het land voor de boeg hadden.
Tegenwoordig beperken ze hun rösti-inname allang niet meer tot het ontbijt (geef ze eens ongelijk), en wordt het eigenlijk voornamelijk gegeten als bijgerecht bij het avondeten. En er zijn nog meer wereldse gerechten van geraspte aardappel, denk maar aan latkes of hash browns.
Hoe maak je rösti?
Als je denkt dat je alleen maar het eerste het beste stel piepers hoeft te raspen, heb je het mooi mis. Zoals dat vaak gaat met nationale gerechten – rösti wordt gezien als een van de nationale gerechten van Zwitserland – nemen de Zwitsers hun rösti uiterst serieus. Het liefst gebruik je een aardappel met zo min mogelijk zetmeel – dat zorgt voor extra knapperigheid.
Rasp de aardappels en bestrooi het aardappelrasp met zout om het water eruit te laten trekken (het liefst doe je dit al de avond van tevoren). Laat de rösti zo goed mogelijk drogen en bak het daarna in een hete koekenpan. Je kunt het als een grote, platte aardappelkoek bakken, maar je kunt het tijdens het bakken ook blijven omscheppen, zodat je ‘losse’ rösti krijgt.
Hoe eet je rösti?
Zoals met eigenlijk alle aardappelgerechten kun je er alle kanten mee op. Als bijgerecht bij een klassiek AGV’tje, bij je burger of fish & chips, of maak er een allesverhelpend katerontbijt mee, met gebakken eieren erop.
Rösti leent zich ook uitstekend als vervanger voor brood, bijvoorbeeld belegd met gerookte zalm of avocado. Je kunt ook gesnipperde ui, knoflook, spekjes, champignons of bieslook toevoegen bij het bakken. Enne… aftoppen met (gesmolten) kaas is ook helemaal geen slecht idee.
Nog meer zin in piepers? We got you covered.
- Culy Basics: gebakken aardappelen uit de oven (extra krokant!)
- Culy Homemade: aardappelpuree met 30 (!) tenen knoflook van Julia Child
- Comfort food alarm: 15x de lekkerste gnocchirecepten op een rij