Alles wat je moet weten over rammenas
Rammenas is typisch zo’n groente waarvan je denkt: weleens van gehoord, maar hoe ziet -ie er eigenlijk uit? En hoe smaakt het?
Het is familie van de radijs; vandaar dat ze rammenas in het Engels ook wel ‘black radish’ noemen. Maar zie ‘m dan als het grote broertje: rammenas is groter dan radijs, steviger en milder van smaak.
Er zijn twee soorten: de witschillige rassen, waaronder we rettich (ook wel daikon) rekenen, en de zwartschillige rassen. De zwarte variant kun je bij je groenteboer zowel als ronde knol tegenkomen als in ovale vorm. Een beetje als een zwarte rettich, dus. Aan de binnenkant is deze groente overigens altijd wit.
Wat te doen met rammenas?
Het is misschien niet het eerste wat je in je mandje stopt als je boodschappen gaat doen. Maar dat maakt het nou juist zo leuk om ‘m een keer mee te nemen. Het is namelijk een heel veelzijdige groente, die bij elke keuken past.
Je kunt rammenas bijvoorbeeld behandelen zoals je rauwkost zou bereiden. Schaaf er dunne plakjes van die je rauw in een salade verwerkt.
Zo kregen we bij Hero in Parijs een hele lekkere salade van spinazie, gekleurde tomaten en rammenas, met veel gember en sojasaus. Ook lekker: maak er pickles van, of kimchi.
Maar je kunt de groente ook heel goed roosteren in de oven. Bijvoorbeeld samen met andere groenten, zoals wortelen en pastinaken. Een beetje olijfolie, peper en zout: meer heb je niet nodig.
Lekkere recepten
Probeer de oester in shisovinaigrette en rammenas van Sergio Herman.
Ottolenghi maakt er een lekkere frisse salade mee. Zin om uit te pakken op z’n Oosters? Deze ravioli van rammenas met eend, shiso en sesamdressing schreeuwt om een dagje kokkerellen.
Ook goed: rundvleescarpaccio met zwarte rammenas, mierikswortel en appel.
Heb je nog wat over? Maak er chips van. Áltijd goed.