Alles over pimentón (gerookt paprikapoeder)
Gerookt paprikapoeder, ook bekend als pimentón, is perfect om (Mediterrane) gerechten wat meer oompf te geven. Wij zijn er dol op! Maar waar koop je het en wat kun je er zoal mee?
Pimentón is onmisbaar in de Spaanse keuken, zeker in gerechten als paella. Maar het gerookte paprikapoeder kan ook gebruikt worden in barbecuegerechten, marinades, worsten (chorizo), sauzen en tapas.
Verwarrend?
Verwar pimentón poeder niet met piment d’Espelette; dat is een poeder van Franse pepertjes, en dus ook veel heter. En pimentpoeder is weer wat anders; dat is poeder gemaakt van (gedroogde) bessen, voornamelijk uit Jamaica en (Midden)Amerika. Wel passen al deze smaken goed bij elkaar, dus het is niet gek dat het wat verwarrend is.
Hoe wordt het gemaakt?
Gerookt paprikapoeder wordt gemaakt door een speciaal soort peperachtige paprika’s te roken boven een vuur van eikenhout. Dagelijks worden de paprika’s met de hand gedraaid totdat de juiste droogheid is bereikt. Dit kan wel twee weken duren. Als stelen en zaad zijn verwijderd, worden de paprika’s langzaam en beetje bij beetje vermalen totdat een fijn paprikapoeder met een karakteristieke smaak ontstaat. Dit moet niet te snel gebeuren, want dan kan het poeder een verbrande smaak krijgen. Het paprikapoeder is vaak verkrijgbaar in de varianten mild en pittig
@comiendobienn 🌶️🔥PIMENTÓN AHUMADO🔥🌶️ #pimenton #paprika #ahumado #recetafacil #cocinatiktok
Waar is het te koop?
Je koopt de pimentón tegenwoordig in vrijwel iedere supermarkt. Daarnaast vind je het bij delicatessenzaken, Spaanse winkels, Dille & Kamille en online. Het zit vaak in een gezellig tinnen blikje. Duur is het poeder niet; voor een gewoon blikje betaal je niet snel meer dan 5 euro. Doordat je weinig van het spul nodig hebt, kun je vrij lang doen met een blikje; het blijft daarnaast lang goed.
Meer kookinspiratie:
- Mosterdpoeder: wat kun je er allemaal mee?
- Lifehack: dit kun je allemaal met aardappelpureepoeder uit een pakje
- Zelf gedroogd Srirachapoeder maken doe je zo