Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 7 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over Paciugo: de kleurrijke ijscoupe uit Ligurië (en hoe maak je het?)

In Italië zijn er ijssalons in overvloed. Toch is er iets wat de ijssalons aan de Ligurische kust onderscheidt van de ijssalons in de rest van het land: Paciugo. Een optie op de menukaarten van gelaterias in Ligurië die Culy’s Megin vóór een recentelijke vakantie naar de Italiaanse Rivièra, nog niet kende. Wat is dit voor kleurrijke lekkernij? En hoe kun je het zelf maken?

Wat is Paciugo?

Paciugo betekent in het Ligurische dialect ‘mix’, ‘mengelmoes’ of ‘een zoete bende’. Het is een bijzondere ijscoupe die bestaat uit verschillende lagen gelato, fruit, Amarena-kersen, fruitsiroop, slagroom en soms zelfs stukjes chocolade of koekjes.

Het meest kenmerkende aan een Paciugo is de combinatie van verschillende zoete smaken en de visueel aantrekkelijke presentatie. In tegenstelling tot een standaard ijscoupe, waarbij de ingrediënten vaak netjes gescheiden zijn, wordt bij een Paciugo alles door elkaar gegooid. Vandaar de bijnaam: a beautiful mess.

De oorsprong van Paciugo

Dat Paciugo een heerlijke mengelmoes is van allerlei zoets, kan Culy’s Megin beamen. Ze at de ijscoupe bij Gelateria Bar San Giorgio in Portofino, de stad waar het dessert zijn oorsprong kent.

En die oorsprong gaat volgens het magazine Italy Segreta terug naar 1924, toen Lina Repetto, de eigenaresse van restaurant Bar Excelsior op het iconische la piazzetta di Portofino, aan het experimenteren was met een nieuw dessert. Zij combineerde gelato met slagroom en een scheutje grenadinesiroop in een ijscoupe. De naam van het dessert ontstond later, toen een klant vroeg hoe Lina haar zoete creatie noemde. ‘U lé un paciugo’, zei ze, ‘Het is een puinhoop’.

Zoete bende

Het dessert groeide in bekendheid toen Italiaanse beroemdheden Mina en Walter Chiari in de jaren zestig met de ijscoupe werden gespot door paparazzi aan de Ligurische kust. Zestig jaar later wordt het kleurrijke dessert nog steeds geserveerd op het nét zo kleurrijke plein van Portofino.

En die zoete bende mag wat kosten, dachten ze bij Bar San Giorgio. Voor de ijscoupe betaal je bij de gelateria nog net geen 10 euro. Daar schrok de ondergetekende niet van, aangezien de gelateria eigendom is van het statige en peperdure hotel Belmond Splendido en eigenlijk alles stevig aan de prijs is in het stadje. Gelukkig vind je Paciugo bij meer gelaterias aan de Ligurische kust, meestal voor een zachter prijsje.

Hoe maak je een Paciugo?

Traditioneel bevat een Paciugo een mix van drie tot vijf verschillende smaken gelato. Veel voorkomende keuzes zijn vanille, chocolade, pistache, en fruitsmaken zoals aardbei of citroen. Deze worden vervolgens bedekt met stukjes vers fruit zoals aardbeien, frambozen of banaan. Tot slot wordt de coupe afgetopt met een royale hoeveelheid slagroom, Amarena kersen en kersensiroop, chocola en/of koek.

En dan is het een kwestie van mengen, husselen, door elkaar gooien, ofwel: een bende maken. Maar op een zo esthetisch mogelijke manier. Het is tenslotte a beautiful mess.

Ingrediënten:

  • Drie of meer verschillende smaken gelato (bijvoorbeeld vanille, chocolade en aardbei)
  • Vers fruit (zoals aardbeien, frambozen, appel en banaan)
  • Amarena kersen
  • Kersensiroop (of een ander soort fruit- of chocoladesiroop)
  • Slagroom
  • Eventueel: stukjes chocolade of koekjes

Bereidingswijze:

  1. Begin met een laag gelato in een groot glas of een coupe.
  2. Voeg vervolgens een laag vers fruit toe.
  3. Herhaal dit proces totdat het glas bijna vol is.
  4. Giet een beetje kersensiroop (of ander fruitsiroop naar keuze) over het geheel.
  5. Top het af met een royale hoeveelheid slagroom.
  6. Voeg eventueel wat stukjes chocolade of koekjes toe en eindig met een Amarena kers.

Serveer het direct, bij voorkeur met een lepel waarmee je alle lagen tegelijk kunt opscheppen.

Meer lezen over ijs?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.