Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 8 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over onigiri: goddelijke Japanse rijstballetjes

Waar wij een boterhammetje smeren voor onderweg, grijpen Japanners naar onigiri. Terecht, want deze rijstballetjes zien er dan wel eenvoudig uit, een goed bereid exemplaar is meesterlijk lekker.

Tijd om even in de onigiriwereld te duiken!

Onigiri

Onigiri zijn gevulde balletjes kleefrijst. Vullingen als zalm, tonijn of garnaal zijn gebruikelijk, maar ook opties als unagi (paling), karaage (gefrituurde kip) of chashu komen voorbij. In het vegetarische departement zijn umeboschi (pruim), avocado en ei veevoorkomend.

Onigiri worden meestal omwikkeld met een vel zeewier (nori). Soms krijgen ze een klein reepje, soms worden de balletjes er volledig mee ingepakt. Verpak je dat op zijn beurt in een driehoekig plasticje (liefst met een vrolijk printje erop), dan ontstaat een praktische snack voor onderweg. In Japan zijn onigiri dan ook goed verkrijgbaar in supermarkten (die van 7-Eleven schijnen fenomenaal te zijn) en op straat.

Een behoorlijke kunst

Wij vinden onigiri een schoolvoorbeeld van Japans koken. Door de eenvoud van zo’n balletje valt namelijk er weinig te verdoezelen: de ingrediënten dienen dus van hoge kwaliteit te zijn én tot in perfectie bereid – iets wat minder vanzelfsprekend is dan het lijkt.

De grootste kunst zit ‘m in het koken van de kleefrijst. Daar doen verschillende verhalen de ronde over: de ene zegt dat ‘ie een nachtje moet weken en zes keer gewassen dient te worden, van anderen horen we dat het weken overbodig is. Hoe dan ook bereik je het beste resultaat met een rijstkoker en – zoals altijd – door een beetje te experimenteren. Over het type rijst is wel enigheid: Koshihikari is de kortkorrelige rijst die het beste werkt. In tegenstelling tot sushirijst wordt die voor onigiri niet op smaak gebracht met rijstazijn.

Wat is onigiri
Unsplash

Vullen maar

Rijst klaar? Zodra hij voldoende is afgekoeld om ‘m met blote handen aan te raken, kun je aan de slag. Zet naast de rijst en de vulling ook maar vast een kom met lauwwarm water en zout klaar: door je handen hierin nat te maken vermijd je dat de rijst aan je handen gaat kleven.

Vervolgens is het een kwestie van de kleefrijst in je handpalm te vullen en er een ronde of driehoekige vorm uit te boetseren. Die techniek is intuïtief redelijk goed te doen, mits je rijst goed is natuurlijk. Voor het zeewier wordt het norivel in veel recepten ook nog even geroosterd boven een gasvlam. Dit haalt de smaak naar boven én zorgt voor meer knapperigheid.

Onigiri eten

Hoewel onigiri maken een leuk project is, kun je ze natuurlijk net zo goed kant-en-klaar halen. In Utrecht zit tegenwoordig zelfs een onigiri-automaat en ook in Amsterdam zit een onigiriwinkeltje: Onigiri YA. Verder heb je kans om ze aan te treffen bij toko’s of Japanse restaurants.

Heb je er eentje gescoord? Voor het openen van zo’n zakje bestaat een specifieke handleiding, die in onderstaande video wordt gedemonstreerd.

Zit je met onigiri-leftovers? Ze aanbakken in een pan is dan een goed idee; yaki onigiri wordt dit genoemd. Bij het zien van (yaki) onigiri kunnen wij eigenlijk maar één ding denken: WE WILLEN HET.

Meer over de Japanse keuken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.