Alles over noodles: van mie tot ramen
Ze zijn niet meer weg te denken uit ons eetpatroon: noodles. Of het nou instant noodles zijn, rijstnoodles of woknoodles. Lekker zijn ze in ieder geval! Maar waar zit ‘t verschil nu precies in?
Noodles worden gemaakt van ongerezen deeg en vervolgens gekookt in water. Er zijn verse en gedroogde varianten te krijgen in de winkel. Ze zijn eigenlijk wel een beetje te vergelijken met pasta, maar het Aziatische deegwaar is toch echt ouder. Het verhaal gaat zelfs dat de pasta uit Italië door Marco Polo geïntroduceerd is nadat hij noodles at in China.
Kijk hier hoe noodles gemaakt worden, dat is al een kunstje op zich!
Soorten
Er zijn ontelbaar veel soorten, maar dit zijn de meest gebruikte en daar vertellen we je graag over.
UdonnoodlesÂ
Udonnoodles zijn dikke zachte Japanse noodles. Je moet even zoeken in Nederland om ze te krijgen, maar in de meeste toko’s verkopen ze het wel. Deze zijn gemaakt van tarwebloem, water en zout en zijn daarom egaal wit van kleur. De dunnere variant hiervan heet hiyamugi. Deze soort wordt vaak gebruikt voor in bouillons of in soep. Probeer dit recept eens, met shiitake en tofu.
SobanoodlesÂ
Sobanoodles zijn noodles gemaakt op basis van boekweitmeel. Heel erg geschikt voor mensen met een glutenallergie, dus. Ze zien er een beetje uit als volkorenspaghetti maar dit type heeft een lichte nootachtige smaak. Ook sobanoodles worden vaak in soepen gebruikt, maar zijn ook erg lekker in een salade.
Eiernoodles
Deze variant wordt gemaakt van ei en tarwemeel waar een ongerezen deeg van wordt gekneed. Voordeel daarvan is dat deze noodles maar kort gekookt hoeven te worden. Eiernoodles vind je in alle Nederlandse supermarkten en worden vaak gebruikt in wokgerechten. Maar ook in een currysoep samen met kokosmelk zijn ze erg lekker.
Glasnoodles
Deze worden ook wel glasvermicelli of cellofaannoodles genoemd. Ze zijn een beetje doorzichtig en worden gemaakt van het zetmeel uit mungbonen. Ze worden veelal gebruikt in soepen, en dit is ook de soort die in loempia’s zit.
Mihoen
Mihoen wordt gemaakt van rijstbloem en vindt zijn origine in China. Ook deze soort is bij ons in Nederland volop verkrijgbaar. Mihoen wordt vaak verward met de glasnoodle omdat ze er redelijk hetzelfde uitzien, maar het verschil zit ‘m toch echt in ingrediënten. Ook mihoen wordt vaak gebruikt als ingrediënt in loempia’s of in salades. En heerlijk in een wokgerecht met garnalen.
Rijstnoodles
Ook rijstnoodles worden gemaakt van rijstbloem. Deze zijn alleen wat dikker en hebben een platte vorm. Je hebt ook een wat dunnere variant, die vaak hier in Nederland wordt gebruikt. Het is aan te raden om dit type te roerbakken met vlees of vis, zoals bijvoorbeeld garnalen.
Ramen
Zoals vaak gedacht wordt zijn ramen geen soort noodles maar de naam voor de maaltijdsoep mét noodles. Momenteel een grote hit in Amerika. Lees er hier meer over.
Mie
Mie zijn tarwenoodles die vaak worden gebruikt voor bamigerechten. Ze zijn redelijk dik en worden vaak geroerbakt en in China ook door soepen gedaan. Mie wordt gemaakt door het deeg te trekken en niet door het te snijden, zoals met veel pastasoorten het geval is.