Alles over meringue, het heerlijke eiwitschuim
Frans, Zwitsers of Italiaans: welke meringue gebruik je nu precies waarvoor, en waarom eigenlijk? Omdat we zelf eigenlijk ook niet precies wisten hoe de garde in het schuim steekt, doken we de boeken in en zochten we het voor je op.ย
Meringue ofโฆ merengue?ย
Laten we allereerst een groot misverstand de wereld uit helpen: meringue schrijf je met eenย i, niet met eenย e.ย Wanneer je het hebt over de gelijknamige dans, dan zit je goed met laatst genoemde. Maar in de kookwereld spreken we toch echt het liefst over meringue.
Italiaans, Frans of Zwitsers
Zoals je misschien al weet kun je meringue op verschillende manieren maken, en afhankelijk van het soort suiker dat wordt gebruikt, verschilt het eindresultaat.
Te beginnen met het โoudsteโ schuim, dat door een Italiaanse kok inย Zwitserlandย werd โuitgevondenโ. Deze maak je door de eiwittenย au bain-marieย met kristalsuiker stijf te kloppen. Vervolgens gaat het kloppen door (niet meer boven het warm-waterbad) tot hij op kamertemperatuur is, waarna het schuim de oven in wordt geschoven om te drogen. Ideaal als je bijvoorbeeld deze meringuerol wilt maken.
Deย Italiaanseย variant is net even anders, maar wordt ook warm gemaakt. Hiervoor maak je eerst een suikersiroop en wanneer deze een temperatuur van precies 121 graden Celsius bereikt, is hij klaar om in een dunne straal al kloppend toe te voegen aan de eiwitten. Het resultaat is een prachtig glanzend, stevig schuim en wordt gebruikt voor bijvoorbeeldย macarons, maar is ook goddelijk op eenย citroen-meringuetaart.
In Frankrijkย maken ze het fijne suiker รฉn poedersuiker. Eerst worden de eiwitten luchtig geklopt en halverwege wordt de suiker beetje bij beetje toegevoegd. Dit is een stuk makkelijker om te maken voor de thuiskok en vergt minder technische kennis. Bewaar deze niet te lang, want het instortingsgevaar loert om de hoek. Verwerk het door bijvoorbeeld een goddelijke chocolademousse, maak er meringues mee of een biscuit.
1, 2โฆ Klop!
Nadat je hebt bepaald welke soort meringue je gaat maken, kan het echte werk beginnen. Begin met het vetvrij maken van de kom en je garde. Doe je dit niet zorgvuldig genoeg? Dan is de kans dat je eiwitten niet stijf worden groot.
Onthoud dus dat al je gerei brandschoon moet zijn, en gebruik hier desnoods heet water, een beetje citroensap en een brandschone theedoek voor. En oja: vergeet natuurlijk niet om van tevoren je handig grondig te wassen, anders is al het werk voor nietsโฆ.
Zorg daarbij dat je eieren op kamertemperatuur zijn. Als ze te koud zijn of net uit de koelkast komen kan je minder makkelijk lucht in de eiwitten kloppen. Nog een handige tip: klop je eiwitten in een metalen kom. Plastic schalen zijn namelijk minder goed vetvrij te krijgen.
Tot slot komen we bij het eindstation: de oven. Hoewel de meeste recepten je vertellen de meringue te drogen op een temperatuur rond de 100 graden, hoeft dit niet per sรฉ. Wil je ze namelijk van de buitenkant knapperig, en aan de binnenkant zacht? Dan kan je het beter bakken op 180 graden (lekker voor bijvoorbeeld een pavlova). Maar wil je echt โdrogeโ meringues, dan zul je de eiwitten toch echt moeten drogen op 100 graden. Dit kan wel een paar uur duren!