Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 25 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Hij is er bijna weer: alles wat je wil weten over meikaas (ook wel bekend als graskaas)

Het zonnetje begint weer te schijnen en de lucht is steeds vaker blauw. Tijd om naar buiten te gaan, dus! Gelukkig geldt dat niet alleen voor ons; de koeien mogen ook weer lekker de wei in. En dat betekent dat we ons weer kunnen gaan verheugen op meikaas, tegenwoordig ook wel graskaas genoemd.

Nog nooit gehoord van deze lekkernij? Dan wordt het eens tijd dat we je alles vertellen over deze heerlijke kaas. Want een dag geen kaas gegeten, is een dag niet geleefd – zo gaat dat spreekwoord toch?

Lentekaasje

Zoals de naam doet verwachten, heeft meikaas alles met de maand mei te maken. Dit is namelijk de eerste maand van het jaar waarin de koeien weer naar buiten mogen en van het lentegras gaan eten. Een echt lentekaasje, dus!

10x makkelijke lenterecepten om blij van te worden

Meikaas wordt gemaakt van de melk die koeien geven kort nadat ze van dit lentegras hebben gegeten. Tegenwoordig wordt deze kaas daarom ook wel graskaas genoemd, omdat ‘ie te vaak verward werd met de witte meikaas.

 

Witte meikaas

Van oorsprong werd witte meikaas alleen in de maand mei gemaakt. Deze kaas was vooral populair in Amsterdam, omdat ‘ie daar veel werd gegeten door Joden. Witte meikaas wordt namelijk op de boerderij gemaakt zonder dierlijk stremsel en is daarom helemaal kosjer.

Deze verse, witte kaas is maar enkele dagen oud, en kan ook slechts een week bewaard worden in de koelkast. Hij smaakt heerlijk fris en romig; een beetje vergelijkbaar met mozzarella.

Prachtige video: zo wordt mozzarella gemaakt

Maar: witte meikaas is dus wel écht een ander product dan meikaas (of graskaas) en wordt in Nederland nog maar door enkele boerderijen gemaakt. Juist daarom is deze kaas wel zeker het proeven waard!

Meikaas, graskaas, hooikaas… huh?

We horen je denken: als meikaas en graskaas hetzelfde zijn, is hooikaas dan ook gewoon een andere benaming voor deze kaas? Nou nee, daar zit het verschil ‘m nou juist in.

5x boeiende wetenswaardigheden over kaas die je nog niet kende

Zoals we je je net verteld hebben, wordt graskaas gemaakt van de melk die koeien geven nadat ze het eerste lentegras hebben gegeten. En hooikaas (zoals de naam misschien nu al verraadt) wordt gemaakt van de melk die koeien geven als ze in de winter hooi eten. Klinkt logisch, toch?

meikaas koe
Bron: Unsplash

Waar eet je meikaas?

Goed nieuws voor alle cheese-lovers: meikaas is alweer bijna te verkrijgen! Deze seizoenskaas ligt meestal zo’n vijf weken nadat de koeien zijn begonnen met grazen in de winkels.

Cheeselovers opgelet: zelf een kaasplank maken? Dit zijn de regels!

Als we een nat voorjaar hebben gehad (en dat kunnen we wel stellen…) duurt het doorgaans iets langer voordat de koeien weer naar buiten gaan. We kunnen de eerste meikaas – of graskaas – dus waarschijnlijk halverwege juni verwachten. Wij kunnen niet wachten!

Meer kaas?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.