Alles over Marmite: wat kun je er allemaal mee? (love it, hate it)
In vervlogen tijden, toen je nog heel hard moest zoeken in de supermarkt naar hummus of andere vega broodbeleg in de supermarkt, was het een mogelijkheid om op je brood te smeren: Marmite. Populair als vegetarisch broodbeleg, maar langzaamaan komen we er ook in Nederland achter dat het herkenbare zwarte potje met gele deksel nog veel meer is dan dat…
Wat is Marmite?
Marmite is gemaakt van gistextract, aangevuld met B-vitamines, zout en groentesapextract. Gist kan verschillende smaken aannemen, maar in het geval van Marmite heeft de gist (glutamaat) de eigenschappen van onze favoriete vijfde smaak: umami.
De smaak van Marmite zelf is dan ook lastig te omschrijven, denk aan intens, diep, zoutig, hartig of het wordt vergeleken met vissaus. Dat vissige is heel bijzonder want het product bevat zeker geen vis, het is zelfs 100% vegan. Maar die verwarring geeft umami wel vaker. Waar iedereen het wel over eens is, dat het een gerecht een diepere, vollere en heerlijke smaak geeft en als smaakmaker terecht een plekje in jouw keukenkast verdient.
Culy Homemade: geroosterde spitskool van de bbq met umamiboter
Veel minder zout dan een bouillonblokje
Marmite geeft maaltijden dus een hartige en vollere smaak. En ook nog het zoutje! Daarom is het een perfecte oplossing als vervanging van een bouillonblokje. En het fijne is dat Marmite maar liefst vijf keer zo weinig zout bevat dan het bekende bouillonblokje. Daarnaast bevat het ook nog eens allerlei B-vitamines. Hallelujah!
Perfect als vegetarische smaakmaker voor vele soepen en sauzen en toch die gewenste, zoute smaak. Optimaal resultaat met minimale inspanning. Denk eens aan deze Franse uiensoep of champignonsoep met gnocchi. Dit zijn prima gerechten waarmee je eens kan gaan testen met het gebruik van Marmite.
Eindeloze mogelijkheden
Traditioneel wordt Marmite in Engeland (Vegemite in Australie) gegeten op toast met boter. Maar je kunt deze umami-bom nog op vele andere manieren inzetten. Denk eens aan roerbakgerechten, als onderdeel van een dressing, marinade of een Oosterse saus. Bij geroosterde kip en groente, pasta of popcorn (!). Meng voor de laatste een beetje Marmite door gesmolten boter die je over de popcorn giet.
Kijk ook eens op Olivemagazine, zij hebben al een aantal toffe Marmite-recepten bij elkaar gezet.
Supertip: is dit allemaal nog een iets te grote stap, maak dan eerst een vega jus op basis van Marmite. Bak een aantal vega balletjes in roomboter (met een gesnipperd uitje en knoflook) en voeg de Marmite toe, samen met een scheutje water. Je wilt nooit meer iets anders.
Belangrijke tip! Proef eerst
De smaak van Marmite is niet voor iedereen weggelegd. Dus voordat je verschrikkelijk enthousiast aan het koken slaat, proef eerst een klein beetje op een stukje toast met roomboter, zoals ze dat in de UK doen. En kijk wat je ervan vindt. You love it or you hate it. Dat zeggen ze zelf.
Marmite kan je bij de meeste reguliere supermarkten wel kopen. Als je het daar niet kunt vinden, ga dan naar een Aziatische toko. Je kunt het ook hier bestellen, ze hebben daar ook een handzame variant voor beginners.