Alles over limoenkaviaar (ook wel bekend als finger limes)
Limoenkaviaar – afkomstig van de vingerlimoen ofwel finger lime – is één van de wonderen van de natuur. Je treft deze kleine bolletjes met fris limoensap in een langwerpige vrucht die familie is van de limoen. Ze zijn afkomstig uit Australië.
Had je al eens gehoord van limoenkaviaar? Het zou kunnen dat je deze limoensoort voorbij hebt zien komen op de Instagram van culinaire godin Nigella Lawson. De Engelse benaming finger limes horen wij iets vaker vallen in de culinaire wereld en dat is misschien niet zo gek, als je bedenkt dat deze vrucht – want dat is het – voornamelijk in Australië en Amerika te vinden is.
Limoenkaviaar in alle kleuren
De Engelse naam is in ieder geval ook makkelijk te verklaren als je de vingerlimoen – zoals ‘ie in het Nederlands ook wel wordt genoemd – ziet. Ze zijn vingervormig, soms een beetje eivormig. Ook zijn ze vrij lang: wel 8 tot 10 centimeter. Ze kunnen groen, rood of bruin van kleur zijn en lijken daarmee afwisselend op langgerekte limoenen of kleine worstjes.
Verrassend is vooral de binnenkant van finger limes: die is gevuld met allemaal kleine bolletjes. Yes: limoenkaviaar dus! Die schep je er zo uit met een lepeltje. De parels knappen kapot in je mond, net zoals bij kaviaar.
Waar kun je ze kopen?
De bolletjes limoenkaviaar corresponderen qua kleur ook weer met de buitenkant van de vrucht: in groene finger limes vind je bijvoorbeeld groene limoenkaviaar en in de rode tref je dan weer roze limoenkaviaar aan. Maar er is ook een witte en een gele variant. De smaak zou in ieder geval gelijk zijn.
De fingerlime gedijt het beste bij tropische temperaturen, daarom hebben we ze in Nederland ook nog niet gespot. Hopelijk komt daar gauw verandering in. En mocht je ze binnenkort ergens aantreffen, sla ze dan meteen in en maak er wat lekkers mee.
Inspiratie nodig? Nigella tipt dat limoenkaviaar heerlijk is op een koude oester of in een gin-tonic. Of verwerk ze in een ceviche of een fris nagerecht.