Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 3 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

Van cassave kroepoek tot emping: alles over kroepoek én welke je waar bij eet

Ooit iemand tegengekomen die niet van kroepoek houdt? Precies de reden dat wij besloten om ons in het onderwerp te verdiepen. Het is er immers in alle soorten en maten, gemaakt van de meest uiteenlopende ingrediënten en is immens populair in verschillende landen. Daarom alles over kroepoek – van cassave kroepoek tot emping – én niet geheel onbelangrijk: welke kroepoek je waar bij eet.

Van cassave kroepoek tot emping: alles over kroepoek

Als kind – en volwassene ook trouwens – voelt het toch gewoon een beetje alsof je onbeperkt chips bij je avondeten mag eten. De krokante, vettige, vaak licht-zoute kroepoek is de bonus bij elke maaltijd. En daarmee ook best gevaarlijk, aangezien je er snel te veel van eet en het ten koste gaat van de rest van je maaltijd. In Nederland hebben we duidelijk enkele favorieten waar we in dit artikel verder op in zullen gaan.

Dips voor kroepoek
Bron: Nikluv via Pixabay

Waar komt kroepoek vandaan?

Niet geheel verrassend: kroepoek komt oorspronkelijk uit Indonesië, waar het officieel kerupuk wordt genoemd; of krupuk op Java. Daarnaast is het een bekende snack in omringende landen als Maleisië, Singapore en de Filipijnen. De naam schijnt te komen van het knisperende geluid wat de snack maakt als je ‘m eet, een onomatopee dus.

De knapperige gefrituurde snack heeft duidelijk overzee haar weg ook gevonden, door migratie en export. Maar waar ‘ie ook gegeten wordt: de basis van kroepoek blijft zetmeel of dierenhuid aangevuld met smaakmakers.

Vormen

De meest voorkomende soort in Nederland is kroepoek udang, in kleine ovale vorm, gemaakt van garnalen. De garnalensmaak van het ene merk is echter wel wat aanweziger dan bij de ander. Bij de toko heb je vaak meer keuze én krachtigere smaken dan je bij de supermarkt om de hoek zult vinden. Kroepoek udang is trouwens ook onmisbaar in de Chinees-Indische keuken, waar ‘ie bekend staat om z’n rechthoekige lange vorm.

Kroepoek udang

De garnalen in kroepoek udang zijn gedroogd en gemalen. Om dit goedje te binden wordt vaak tapiocameel meel gebruikt, aangevuld met smaakmakers als zout en kruiden. Vervolgens rol je het deeg op en snijd je het in hele dunne plakjes. Deze plakjes worden dan weer gedroogd (hoe droger, hoe beter je crunch) en gefrituurd in zonnebloemolie.

Door de zachte smaak is deze udang het perfecte gezelschap voor de pittigere gerechten, door z’n krokante structuur is ‘ie ook onmisbaar verkruimeld over je gado gado. Eet je ‘m liever als snack? Combineer je kroepoek dan met één van deze dips.

lente nasi goreng
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Kripik en emping

Het zusje van kroepoek, genaamd kripik, is een verzamelnaam voor de kleinere chips die gemaakt zijn van groenten, gedroogd fruit of gedroogde vis, zonder zetmeel of bindmiddel dus. De bekendste hiervan in Nederland is misschien wel emping: de ietwat bittere maar verfijnde snack die gemaakt is van melindjoe noten.

Een goede optie dus wanneer je veganistisch, vegetarisch of koolhydraatarm eet. Ook emping doet het door de nootachtige smaak erg goed bij pittig eten.

Sate met emping van O&O
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Cassave kroepoek

Op zoek naar meer pit? Ga dan voor cassave kroepoek. Deze rechthoekige snack heeft de cassavewortel in plaats van garnalen als ingrediënt, wat het meteen veganistisch maakt. In tegenstelling tot emping wordt er bij cassave kroepoek wél bindmiddel gebruikt.

Omdat er in cassave kroepoek meer kruiden zitten, is de snack een stukje pittiger dan de gemiddelde kroepoek of emping. Wat ‘m meteen ook erg geschikt maakt als snack vooraf, bijvoorbeeld met een dip. En waar je de lekkerste cassave kroepoek kunt halen, dat hebben we natuurlijk voor je uitgezocht.

Cassavekroepoek
Bron: Frank van der Vleuten

Kroepoek palembang

Een feest op tafel creëer je sowieso met een gekleurde variant. Die heb je in traditionele vorm, maar misschien nog wel bekender zijn de noodle-vormen die in een cirkel worden gedrapeerd, genaamd kroepoek palembang.

Deze pastelkleurige variant doet het sowieso goed bij kinderen en is ook een goed alternatief als borrelhap, vergezeld door een kruidige sambal bijvoorbeeld. Voorheen kwam de roze kleur door de hoge concentratie garnalen, tegenwoordig dankt de palembang z’n kleur vooral aan kleurstoffen.

tempeh saté
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Overige soorten

In Indonesië is krupuk kulit ook erg populair, gemaakt van koeienhuid. Ze zijn vierkant en wat dikker dan bijvoorbeeld de udang. Daarnaast is er ook kroepoek ikan, wat dikker en daardoor vullender dan udang, gemaakt van gedroogde vis zoals makreel. En laten we vooral rempejeh niet vergeten: een verslavend lekkere, super crispy en licht pittige gefrituurde snack met pinda’s.

Smaken

Naast alle vormen en maten – Indonesië en omringende landen kennen er tallozen – vind je in de Nederlandse supermarktschappen ook meerdere varianten waaraan allerlei smaken zijn toegevoegd. Niet erg Indonesisch, maar blijkbaar zijn veel Nederlanders verzot op verzonnen kruidenmixen als ‘Bali’ en ‘Java’.

In de toko vind je ook emping versies gebakken in een boemboe met soms wat suiker, wat een gekarameliseerde zoet-pittige smaak toevoegt.

Zelf kroepoek maken

Het is natuurlijk lekker makkelijk om even snel een zak van de toko in je boodschappenmandje te werpen, maar nog leuker – en lekkerder – is om kroepoek zelf te maken. Hoe je dat doet, daar kan Culy’s Winnie je alles over vertellen.

Duurt je dat een beetje te lang? Dan is er altijd nog de gulden middenweg: haal gedroogde kroepoek bij de toko – bij voorkeur de sfeerverhogende exemplaren in alle kleuren van de regenboog natuurlijk – die je alleen nog hoeft te frituren. Zo zet je in een mum van tijd een schaal verse kroepoek op tafel én het is bovendien nog leuk om te doen ook.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.