Alles over kefir (en zo maak je het zelf!)
Fermenteren is hot! Van kimchi tot kombucha, je ziet het nu o-ve-ral. Ook kefir wint aan populariteit en dus doken we de boeken in om er meer over te komen te weten.
Kefir (ook wel melkkefir genoemd) is een licht-alcoholisch gefermenteerd drankje (tot 2 procent alcohol), vergelijkbaar met yoghurt en karnemelk. Door zogenaamde kefirkorrels met melk te mengen en deze op kamertemperatuur te laten rusten, treedt fermentatie op. Het resultaat is een yoghurt-achtig drankje.
Naast melkkefir is er ook waterkefir. Hiervoor wordt in plaats van melk water gebruikt, waarna speciale waterkefirkorrels, suiker, citroen en eventueel andere fruitsoorten als vijgen fermenteren.
Door de combinatie van water en fruit wordt de waterkefir niet melk-achtig, maar troebel.
Kefirkorrels en yoghurtplantjes
Voor het maken van kefir heb je dus kefirkorrels nodig, verkrijgbaar in de melk- en watervariant. Beiden bevatten bacteriën en gist, die er niet alleen voor zorgen dat het mengsel gaat fermenteren, maar ook goed zijn voor je darmen en zorgen voor een verhoogde weerstand.
Het grote verschil is echter dat de melkkorrels wit zijn, luchtig en eruit zien als een soort mini bloemkool, terwijl de waterkorrels lijken op grote zoutkorrels.
Daarbij gedijen de melkkorrels in melk (ze voeden zich als het ware met lactose) en de andere in – je raadt het al – water (de waterkorrels voeden zich met suiker, bijvoorbeeld uit fruit).
Doordat de kefirkorrels tijdens het fermentatieproces groeien worden ze ook wel yoghurt- of kefirplantjes genoemd. Je kunt ze bestellen bij verschillende webshops (bijvoorbeeld hier), maar let er wel op dat je de korrels gelijk gebruikt. Ze zijn namelijk levend en anders verliezen ze hun werking.
Zelf aan de slag
Om zelf melkkefir te maken heb je slechts twee ingrediënten nodig: kefirkorrels en melk. Gebruik het liefst volle dierlijke melk, want zonder lactose zullen de korrels amper groeien. Grappig genoeg blijft er na het fermenteren niets meer over van de lactose, waardoor het ook geschikt is voor mensen met een lactose-intolerantie.
Voor waterkefir heb je naast de waterkefirkorrels ook water, suiker, citroen en naar smaak ander fruit nodig. Het proces duurt (afhankelijk van hoe warm je huis is) één à twee dagen. Kijk hier of hier voor een uitgebreide beschrijving, plus handige tips.
Koken met kefir
Hoewel je melkkefir prima kunt drinken als vergelijkbare drankjes (gewoon zo of bijvoorbeeld door een smoothie), kun je het ook gebruiken in tal van recepten waarin yoghurt of karnemelk worden gebruikt.
Denk aan dressings, maar ook American pancakes, muffins, taarten en zelfs brood! Voor dat laatste heb je overigens geen kefir nodig, maar slechts de waterkefirkorrels.