Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 29 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Kaffir limoenblaadjes: de frisse, aromatische smaakmaker

Of ze nou vers, gedroogd of bevroren zijn; in de Aziatische keuken wordt kwistig met kaffir limoenblaadjes gestrooid. Deze dikke, glanzende groene blaadjes geven een unieke frisse, aromatische smaak aan heel veel gerechten.

Het kleine broertje van de limoen

Het blaadje komt van de kaffir limoen: een citrusvruchtje dat het kleine broertje is van de limoen zoals wij die kennen. Zo’n kaffir limoen noemen we ook wel Mauritius papeda in het Latijn, djeroek poeroet in het Indonesisch, of kaffir lime in het Engels.

Kaffir limoenblaadjes

Aroma, aroma, aroma

Een kaffir limoentje heeft een pokdalige schil en is ‘n stukkie kleiner dan een gewone limoen. De smaak is ook net even wat intenser en aromatischer dan die van een gewone limoen. Daarom zijn juist deze limoenen – en hun blaadjes – ook zo gewild.

Waar de naam kaffir vandaan komt, is trouwens niet helemaal duidelijk. De theorie luidt dat de term van het Arabische woord kafir komt, vertaald als niet-Moslims. Moslims zouden het plantje die naam hebben gegeven, omdat het in een gebied groeide waar overwegend niet-Moslims woonden.

kaffir limoenblad

Laat maar stoven

Kaffir limoenblaadjes zien er qua vorm een beetje uit als spinazieblaadjes, maar dan veel dikker en glanzender. Bovendien zitten ze vaak gezellig met z’n tweeën aan elkaar vast, waardoor ze de vorm van een zandloper krijgen.

En in tegenstelling tot spinazie, stop je limoenblaadjes meestal niet in je mond. Wél laat je ze lekker meestoven in gerechten, of trekken in marinades, zodat ze hun karakteristieke smaak af kunnen geven.

Je gooit ze er gewoon heel in, kneust ze, maakt er kleine scheurtjes in of snijdt ze in reepjes. Overigens kun je de limoenblaadjes wel gewoon eten als je ze uiterst fijn snijdt. Anders zijn ze wat taai.

Ook sterrenchefs koken er graag mee, want het is een prachtig ingrediënt. Van de makreel met pinda en kaffir lime van Jaimie van Heije tot aan de forel met crème van limoenblad uit De Librije: ze staan nog in onze smaakpapillen gegrift.

Kaffir limoenblad soep

Koken met kaffir

De blaadjes worden met name gebruikt in Aziatische keukens, van de Indonesische, Thaise en Vietnamese tot aan de Laotiaanse. Wil je er een keertje mee koken? Je kunt de blaadjes kopen bij de toko en de meeste supermarkten verkopen ze tegenwoordig ook, met name uit de diepvries.

Maak er bijvoorbeeld Thaise Tom Yam soep mee, Balinese sambal of geurige Thaise groene curry. Ook lekker: Thaise mosselen, dahl met pompoen of Indonesische soto ayam.

De blaadjes doen het trouwens ook verrassend goed in desserts, zoals crème brûlée. En in het hotel van De Librije vonden we een taartje in de minibar met kaffir limoen, kokos en limoenblad. Een hemelse combinatie.

kaffir

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.