Redactie
Redactie Inspiratie 28 mrt 2014
Leestijd: 3 minuten

Alles over honing: van imker tot slinger

Honing vinden wij heerlijk! Door de thee, op een boterham, in een dessert of op een pannenkoek. Yum. We weten ook dat honing van bijtjes komt. Maar hoe dan? En hoe komt het dat er zoveel verschillende soorten honing zijn? Wij zochten het voor je uit.

Bijen
Honing ontstaat doordat bijen nectar uit bloemen halen. De bijen voegen, volgens een natuurlijk proces, enzymenย aan de nectar toe en door indikking verdampen deze. Zo ontstaat er honing. De smaak van de honing wordt bepaald door de soort bloem.

Het proces duurt heel lang: er komen haalbijen aan te pas, die de nectar ophalen uit de bloem en vervolgens gaan er andere bijen mee aan de slag, in een bijenkast. Als de honing klaar is worden de celletjes in de kast verzegeld met was. Op dat moment weet de imker dat de honing geoogst kan worden. Voor รฉรฉn kilo honing is ongeveer vier kilo nectar nodig.

Bron: Flickr

Verwerking
De meeste honing die we tegenwoordig eten is slingerhoning. Dit wil zeggen dat de was in de honingraad weggesneden wordt en deze in een speciale centrifuge wordt gedaan. Zo wordt de honing eruit geslingerd. Daarna wordt de vloeibare honing gezeefd, et voilร : de honing, zoals we die kennen, is klaar.

Er bestaat ookย crรจmehoning, een iets mattere en niet-doorzichtige honing. Hiervoorย wordt de honing gemengd met gekristalliseerde honing (honing die al wat langer staat en versuikerd is)ย en wordt dit mengsel een aantal weken langย regelmatig geroerd.

Bron: Flickr

Soorten
Er zijn heel veel verschillende soorten honing. ร‰รฉn ding hebben ze gemeen: het komt allemaal van bijen. Bloemenhoning is dus niet anders dan fruithoning. Het enige verschil dat er is, is de plek waar de nectar vandaan komt.

Bron: Flickr

Raathoning
Dit is honing waar de imker niet aan heeft gezeten. Deze is helemaal door de bijen zelf verwerkt en opgeslagen. Je koopt โ€˜m ook echt in een honingraat.

Brokhoning
Bij brokhoning wordt raathoning in een pot gedaan en afgetopt met vloeibare honing. Deze soort is echt een delicatesse.

Heidehoning
Een wat duurdere, pittige en geurige honing die redelijk stroef is.

Fruithoning
Heel fruitig van smaak en wat minder zoet. Deze wordt verzameld in fruitboomgaarden.

Lindehoning
Een munt-achtige donkergele honing die er alleen is als de lindeboom genoeg nectar geeft (en dat gebeurt niet vaak).

Klaverhoning
Deze honing kristalliseert snel en is daarom wit van kleur. Deze honing smaakt een beetje naar karamel en is daarom heerlijk voor kinderen.

Bloemenhoning
De ene bloemenhoning is de andere niet, want de bloem waar de nectar vandaan komt bepaalt de smaak. Dit is de meest gegeten honing.

Koolzaadhoning
Een neutrale honing die goed is voor de luchtwegen. Koolzaadolie is een crรจmehoning enย wordt gewonnen uit gele koolzaadbloemen.

Tijmhoning
Net als de heidehoning is de tijmhoning vrij pittig van smaak. Ook een hele fijne honing voor de luchtwegen.

Acaciahoning
Acaciahoning is een zachte honing die eigenlijk bijna nooit kristalliseert. Perfect dus voor als je zelden honing eet maar toch een pot in huis wil hebben.

Lavendelhoning, rozenhoning, rozemarijnhoning en kastanjehoning
Bij deze honingsoorten wordt ervoor gezorgd dat de bijen enkel nectar meenemen uit de desbetreffende plant. De honing blijft dan heel puur naar รฉรฉn plant smaken.

Bron: Flickr

Leuk weetje: honing kan bijna niet bederven. Kristalliseren doet het na verloop van tijd wel, maar verwarm je de honing even, dan is -ie weer helemaal goed. Er is zelfs honing gevonden in รฉรฉn van de Egyptische koningsgraven in Luxor die nog geschikt was om te eten!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nรณg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox ๐Ÿฅ˜

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.