Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 20 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Granita: verfrissend, veelzijdig én ongelooflijk makkelijk om zelf te maken

Dé verfrissing tijdens hete dagen? Granita. Koud, smaakvol, aan te passen naar eigen smaak én makkelijk zelf te maken. Maar wat is het nou precies? Een drankje, een dessert of een soort bevroren slush puppy? We vertellen je alles over granita en uiteraard ook hoe je het zelf kunt maken.

En geloof ons, dat wil je sowieso gaan doen.

Granita

Waar je voor een smeuïge sorbet of zijdezacht roomijs toch écht een ijsmachine nodig hebt, maak je granita zonder prijzige keukeninvestering. En daar zijn we de Sicilianen dankbaar voor, aangezien zij het ijs lang geleden hebben ontwikkeld. En zoals bij veel Siciliaanse ontdekkingen, heeft het vaste Italiaanse land – en de rest van de wereld – het recept geadopteerd.

Niet geheel zonder gevolgen, aangezien we er tegenwoordig de meest uiteenlopende versies kunnen proeven. Variërend van grove tot kleine kristallen en van mierzoete tot subtiele hartige exemplaren.

Granita di mandorle - amandelgranita
Bron: Youtube

Smaken

Wat granita zo interessant maakt – naast de redelijk eenvoudige bereiding – zijn de eindeloze mogelijkheden van smaken. Beperken we ons bij room- en sorbetijs veelal tot zoet met enkele hartige afgeleiden, bij granita is the sky the limit. Het lagere suikergehalte dan bijvoorbeeld bij roomijs zorgt voor veel vrij water, waardoor er grote ijskristallen gevormd kunnen worden. Denk aan granita gemaakt van koffie, wijn, of deze klassieke Italiaanse amandelgranita, die perfect is als start van een hete dag.

Varianten

Brengt ons meteen naar de veelzijdigheid van de granita. Lekker dus als ontbijt, als toetje of gewoon tussendoor als verkoelende snack. In bekendere smaken als aardbei bijvoorbeeld. Maar, minstens zo verrassend is het wanneer je granita verwerkt in een hartig gerecht, inmiddels ook populair op de menukaart van menig restaurant.

Hoe verfrissend is bijvoorbeeld deze oester met granita van tomaat en Vermouth, of coquilles met meloengranita?

Granita
Bron: Unsplash

Zelf aan de slag

De werkwijze is zoals eerder genoemd niet al te moeilijk. Onthoud hierbij dat je voor een lichtere granita aan de slag gaat met sappen en gezeefde puree en voor een intensere granita met dikkere purees of stevigere vloeistoffen, misschien met wat vet erin. Zo kon je eerder het recept voor watermeloengranita op Culy lezen:

Giet de puree of het sap van je ingrediënten in de schaal, roer goed en zet zonder te bedekken in de vriezer. Laat deze bevriezen totdat er bij de randjes ijs ontstaat, dit duurt ongeveer een half uur. Roer alles goed door met een vork zodat alle bevroren stukjes los komen, zet terug in de vriezer en herhaal ongeveer elk half uur, totdat alles volledig is gekristalliseerd, na zo’n drie uur ongeveer. Nog meer goed nieuws: in de vriezer blijft ‘ie een week goed.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.