Alles over époisses: een Franse stinkkaas om van te houden
Époisses is een Franse kaas die je misschien kent van zijn grillige, steenrode korst. Als je die korst aansnijdt, loopt de kaas er als een vloeibare massa uit. Fun fact: ze noemen époisses ook wel eens ‘stinky but incredibly loveable‘. En als je de kaas dan uiteindelijk proeft, is het inderdaad moeilijk om er niet van te gaan houden.
Met de herfst voor de deur zit er maar één ding op: het binnen zo gezellig mogelijk maken. Met een goeie ouwe kaas- en wijnavond bijvoorbeeld. Hebben we je op ideeën gebracht? Dan is het wel zo leuk om te weten welke kazen nou echt de lekkerste zijn. We zetten dan ook met plezier deze uitzonderlijk smaakvolle kaas in de schijnwerpers: Époisses. Die wil je op je kaasplank, geloof ons.
Wat is époisses?
Epoisses is een Franse kaas die afkomstig is uit het gelijknamige pittoreske dorpje aan de Côte d’Or. Het is één van de weinige kazen waarvan de oorspronkelijke productieprocessen uit de 16e eeuw nauwelijks zijn veranderd.
De kaas wordt gemaakt van volle koemelk die verwarmd wordt zodat de kaas lichtjes begint te rijpen. Vervolgens wordt de kaas gezouten met droog zout en gedroogd. Daarna kan de kaas verder rijpen in vochtige rijpingskelders. In die periode wordt de kaas tot 3 keer per week gewassen met een sop van water en Marc de Bourgogne (een lokale drank op basis van wijn). Na 4 tot 8 weken is de époisses klaar om op te eten: met een grillige korst aan de buitenkant maar met een heerlijk lopende kern binnenin.
Smelt op je tong
De époisses is een uitzonderlijk smaakvolle kaas. Het aroma heeft iets zouts, zoets én pittigs tegelijk. Doordat de époisses gerijpt wordt in de Marc de Bourgogne, krijgt de kaas een uitgesproken karakter met een lichte fruitsmaak.
Ondanks het licht- zoute en pikante aroma, bewaart de kaas zijn romigheid. Doordat de kaas lopend is vanbinnen, smelt hij op je tong.
Hoe eet je époisses
Epoisses is een perfecte lepelkaas en past daarom prima bij een vers stukje brood. Snij je de kaas voorzichtig aan de bovenkant aan, dan kun je met wat brood zó de kaas eruit scheppen. Lekker met een zelfgemaakte vijgenchutney!
Deze kaas is al zo lekker van zichzelf dat je er niet veel meer aan hoeft toe te voegen. Wil je er toch mee aan de slag, dan kun je de kaas verwerken in een bladerdeegtaartje met appel. Of voeg een lepel époisses toe aan je stamppot. Zo kom je de koude herfstmaanden vast wel door!
https://www.instagram.com/p/B1b1rrEISg4/?utm_source=ig_web_copy_link
Meer over kaas?
- Bij deze 17 restaurants eet je de lekkerste kaasfondue
- Gougères (Franse kaassoesjes) van Alain Caron
- Wist je dat niet alle kaas vegetarisch is? Deze kazen kun je als vegetariër wél eten