Alles over (echte!) appelcider
In vrijwel al onze omliggende landen drinken ze cider. Cider is in Engeland en Scandinavië zelfs populairder dan ooit. En het begint nu ook in Nederland als nieuwe trend op te komen.
Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van www.hetciderhuis.nl.
Eigenlijk is cider een wijn, maar dan gemaakt van appels. De appels worden hiervoor eerst tot pulp vermalen, daarna wordt het sap eruit gehaald met een speciale ciderpers. Het sap wat daar uitkomt gaat enkele maanden op het vat voor fermentatie.
Cider is eenlicht alcoholisch, variërend van 4% tot 8% alcohol. Er bestaat ook alcoholvrije cider.
Smaakverschillen
Er zijn honderden verschillende soorten ciderappels. Deze zijn anders dan de appels die wij in Nederland hebben. Ze worden geselecteerd op hun hoge suikerniveau’s, zuurheid, bitterheid en tannines. De verschillende smaken van cider hangt af van de combinatie appels die gebruikt worden: van droog tot friszuur, met een bittertje, tot houtgerijpt of lekker zoet.
Maar wat zijn ‘real’ ciders?
Real ciders maken is een traditionele ambacht. Je mag de cider pas real of proper noemen als er minimaal 95 procent echte appel inzit. Dit is ook gelijk het verschil met de commerciële ciders waar vaak gebruik wordt gemaakt van een appelconcentraat. Real cider is daardoor duurder maar ook puurder van smaak. En gezonder!
‘An apple a day, keeps the doctor away’
In de oudheid werd cider al als een zeer gezond product beschouwd. Het werd bijvoorbeeld gebruikt voor de bestrijding van verschillende aandoeningen. Tegenwoordig zijn er veel onderzoeken gedaan naar de positieve werking van een glas (real) cider.
Zo bevat cider onder andere een hoog ijzergehalte, wat nodig is voor de aanmaak van weefsel en bloed. Wetenschappers hebben tevens bevestigd dat er hoge niveau’s antioxidanten aanwezig zijn in cider.
Combineren met …
De klassieke Engelse combinatie is cider & pork, hiervoor wordt varkensvlees langzaam gegaard of gestoofd in cider. Heerlijk! De Fransen eten het bij hun galette (een soort pannenkoek). Maar cider is ook heerlijk bij vis, zuurkool stampot of tijdens de barbecue.
Veel recepten waar wijn in wordt gebruikt zijn ook uitermate geschikt voor cider. Vervang de witte wijn maar eens door cider in je kaasfondue of mosselpotje en je krijgt een heel verrassende smaak.
Of gebruik cider in een cocktail of mixdrank: whisky met cider is een goddelijke combinatie.
Waar koop je cider?
Cider vind je inmiddels op een heleboel plekken, van goed gesorteerde supermarkten tot speciaalzaken. De ‘real’ cider is iets lastiger te vinden. Goede delicatessenwinkels en sommige slijterijen verkopen het (zoals Bert’s Bierhuis in Utrecht), en gespecialiseerde webshops, zoals Het Ciderhuis en Cidercider.nl.
Daarnaast zijn we fan van het merk Beer Cider, dat wordt gemaakt in een een ambachtelijke, kleine cidermakerij in Beerze (Overijssel). Deze cider is puur Hollands en gemaakt van 100% Hollandse appels. Beer Cider is te koop bij slijterijen, natuurwinkels en (cider)webwinkels.