Alles over donburi: de Japanse rijstbowl die je het liefst elke dag wil eten
Mochten we nog maar één gerecht eten, dan zou donburi grote kans maken. Dit Japanse rijstgerecht is namelijk een verzamelnaam voor een rijstbowl: iets waar we geen genoeg van kunnen krijgen. We leggen je uit waarom.
Kleine heads-up: hierna wil je sowieso zo snel mogelijk donburi voor je neus hebben staan.
Donburi is hét rijstgerecht dat nooit verveelt
Donburi betekent letterlijk kom en dat zegt meteen een hoop. Het Japanse rijstgerecht mag dan vele gedaanten kennen; je herkent het sowieso aan de grote kom waarin het geserveerd wordt. De invulling van die kom kan alle kanten op: exact de reden dat we er zo dol op zijn.
Ingrediënten
Standaard bij donburi is Japanse rijst als stabiele basis. Waar kortkorrelige rijst de meest gangbare soort in donburi is, zijn er enkelen die ook met mediumkorrelige rijst werken. Daarnaast vult de kom zich met de meest uiteenlopende samenstellingen van vlees, vis, groenten of ei. Donburi kan zowel koud als warm geserveerd worden, afhankelijk van het gerecht. Het goede nieuws is dan ook dat je de rijstbowl als ontbijt, lunch óf diner kunt eten. Iets waar we dankbaar gebruik van maken.
Varianten
Elke donburi-variant heeft z’n eigen naam. En dat zijn er een hoop, maar we zijn de moeilijksten niet, dus zullen een paar veel geziene bowls even behandelen. Weet jij in ieder geval welke je kunt bestellen of maken, de volgende keer wanneer je er naar snakt.
Tamagodon
We beginnen met een instapmodel: tamagodon is een toegankelijke donburi, geschikt voor elk moment van de dag. Verwacht een fluffy omelet op een kom dampende Japanse rijst, verrijkt met een mengsel van mirin, dashi en sojasaus. Ook lekker: de fijngesneden bosui en nori erbij. Culy’s Winnie maakte ook een verslavend lekker exemplaar die je echt een keer moet proberen.
Culy Homemade: Japanse rijstbowl voor het ontbijt met roerei en nori
Kaisendon
Door naar de andere kant van het donburi-spectrum: de kaisendon is een populaire en luxe variant. Je herkent het aan de overdadige hoeveelheid sashimi – rauwe vis dus – gesneden van allerlei soorten vis (van zee-egel tot zalm), aantrekkelijk gedrapeerd over de Japanse rijst. De vis kan verrijkt zijn met wasabi-sojasaus en wordt geserveerd met gember, sesamzaad en soms wat ikura.
Katsudon
Je herkent de naam misschien al: tonkatsu is gepaneerd en gefrituurd vlees waar we onszelf zo nu en dan met veel plezier aan laven. Houd je daarvan, dan is katsudon alles wat je hartje begeert. Deze donburi kenmerkt zich door de Japanse variant van de varkensschnitzel, met eronder groenten gebonden met een ei, wat een intens smaakvolle topping geeft. Culy’s Nancy maakte deze donburi al eerder met kip.
Culy Homemade: katsudon (Aziatische rijstbowl met omelet en krokante kip)
Meer over de Japanse keuken:
- Blijkbaar eten we sushi verkeerd: zo moet het écht, volgens de Japanse kenners
- Alles over Japans onsen tamago (een ei dat wordt gepocheerd ín de schaal)
- Alles over Japanse Hojicha thee: laag in cafeïne én goed voor je gezondheid