Alles over de sloppy joe: een zacht broodje met gehakt
Sloppy joe: het klinkt eerder als een benaming voor je dronken oom dan voor een broodje. Toch is deze sandwich met gehakt, uien en tomatensaus in Amerika net zo gewoon als een hotdog of hamburger. En die naam? Daar gaan verschillende theorieën over.
Broodje gehaktsaus
Het verhaal gaat dat de sloppy joe werd uitgevonden door een kok genaamd Joe. Hij werkte in een eettent in Sioux City: een plaats in de Amerikaanse staat Iowa. Dat ligt in het midwesten van Amerika. Hij serveerde daar in 1930 broodjes gehakt (door de Amerikanen ook wel aangeduid als loose meat). Hij maakte de broodjes extra sloppy door het gehakt te mengen met tomatensaus.
Zo’n zacht broodje met gehakt in een saus klinkt (en eet) niet uitermate charmant en toch: het werkt. Rundergehakt wordt bruin gebakken met uien en paprika en daarna gemengd met tomatensaus of ketchup, barbecuesaus, chilipoeder en knoflookpoeder.
Deze gehaktsaus wordt daarna nog twintig minuten zachtjes gesmoord, voordat ‘ie als een grote berg op een hamburgerbroodje wordt geschept. Soms met wat coleslaw on the side.
Of was het Hemingway?
Tegelijkertijd is er een grote groep mensen die beweert dat de sloppy joe helemaal niet zo Amerikaans is als het lijkt en juist Cubaanse roots heeft. De eerste vermelding van de term sloppy joe op papier verwijst in ieder geval naar de bar Sloppy Joe’s in Key West, Florida.
Zelfs schrijver Ernest Hemingway komt aan dit verhaal te pas: hij kwam vaak in Cuba. Met name in Joe Garcia’s Rio Havana Club, waar het altijd een bende was. Toen de eigenaar van de bar in Florida – een goede vriend van Hemingway – een naamsverandering overwoog, kwam notabene Hemingway op de proppen met de naam ‘Sloppy Joe’s’.
Na 80 jaar bestaat de bar nog steeds en staat het beroemde broodje ook nog op de kaart met de tekst: “It made us & Key West famous!”
Een sloppy joe als lunch op school
Opvallend is dat de broodjes veel op middelbare scholen in Amerika werden geserveerd, waar kinderen geen broodtrommeltjes van thuis meenemen zoals in Nederland, maar een school lunch krijgen.
De sloppy joe zit dus diep geworteld in de Amerikaanse geschiedenis. Met die jeugdherinneringen nog vers in het geheugen, zijn er veel hedendaagse chefs die vastbesloten zijn om dat – niet altijd even goed uitgevoerde – broodje uit hun jeugd nieuw leven in te blazen. Daarom kom je het broodje nog altijd tegen als street food op de menu’s van hippe restaurants.
De versie van de chefs
Zo berichtte Anthony Bourdain in zijn programma The Layover dat Quinn’s Pub in Seattle een te gekke Sloppy Joe met wild zwijn serveert. Daarbij gaat gebakken ui en salie, gegrilde Fresno peper (een rode peper uit Mexico) en het geheel wordt op een briochebroodje geschept. Yum!
Andere chefs experimenteren door het vlees bijvoorbeeld te serveren met gesmolten kaas, op een knapperig broodje. En er zijn ook varianten bekend waarbij de sloppy joe op z’n Aziatisch wordt bereid, met varkensgehakt, flink wat gember, knoflook en chilipasta door de saus en een hand verse munt en koriander erbovenop. Of check deze Aziatische versie met hoisin en sambal van chef Ming Tsai.
En uiteraard kun je het broodje zelfs vegetarisch maken, met vegetarisch gehakt. Zin om je tanden te zetten in zo’n broodje? Gebruik dit basisrecept en sla van daaruit aan het experimenteren, voor jouw eigen versie van de sloppy joe.