Alles over de messen van Laguiole
Heb je het over steakmessen, dan heb je het over Laguiole. De peperdure messen met het bijtje op de rug zijn wereldberoemd én razend populair. Een naam die gelijk staat aan kwaliteit, ambacht en liefde voor het vak, maar helaas de laatste jaren schandalig slecht wordt nagemaakt.
De grote vraag luidt dan ook: wat is nu precies het verhaal achter de messen en hoe weet je of ze nep of echt zijn? Culy ging op onderzoek uit.
Een stukje achtergrondinformatie
Wat veel mensen niet weten is dat Laguiole officieel geen merknaam is, maar een aanduiding voor de plaats waar het mes is gemaakt. Namelijk: Laguiole (spreek uit als lajole), gelegen op de vulkanische hoogvlakte Aubrac in Frankrijk. Rond 1830 werden hier de eerste messen gemaakt, waarbij inspiratie werd op gedaan bij hun zuiderburen in Catalonië.
Omdat door de Eerste Wereldoorlog de productie stil was gaan liggen, werd er in 1985 nieuw leven in de productie geblazen en ontstond er plotseling een veel grotere vraag naar de messen. Steeds meer ondernemers zagen er succes in en besloten onder de bekende uiterlijke kenmerken goedkopere messen te produceren, van een vaak veel lagere kwaliteit.
De naam wordt misbruikt en de koper bedrogen
Tot op de dag van vandaag kun je de messen bij tientallen, misschien wel honderden webshops kopen en word je in Laguiole zelf overspoeld met winkels die claimen ‘de echte’ messen te verkopen. Helaas blijkt het merendeel vaak namaak en van een nog slechtere kwaliteit dan je je kan voorstellen.
Maar, laten we niet vergeten dat de originele messen wél gekenmerkt worden door een ongekend hoge kwaliteit en vaak meer dan een leven lang meegaan. Daarnaast worden ze niet alleen gemaakt onder de beste omstandigheden en met de meeste zorg, maar wordt er ook goed gekeken naar het materiaal.
Het lemmet van de messen blijft dan ook (mits goed gebruikt) vlijmscherp en het handvat wordt gemaakt van verschillende producten. Van hoorn tot hout en van parelmoer tot roestvrijstaal; in Laguiole kan het allemaal.
Wanneer zijn ze dan wel echt?
Omdat de naam niet als merk is gedeponeerd, zijn er geen vaste kenmerken aan een ‘echt’ Laguiole mes verbonden. Waar bijvoorbeeld het merendeel van de messen een zogenaamd herderskruis en een bijtje met zich mee draagt, is het ontbreken hiervan geen garantie voor namaak. Sterker nog, juist de meest neppe messen voldoen aan alle bekende onderdelen.
Hoe je dan wel weet dat je met een ‘echt’ Laguiole-mes te maken hebt? Dat is dan toch echt te zien aan het al dan niet bijgeleverde certificaat. Authentieke producenten leveren dit steevast bij hun messen(sets) waaraan te zien is dat het vervaardigd is in de omgeving van Laguiole en wordt gemaakt volgens de oude standaarden.
Wil je meer weten over de stand van zaken omtrent Laguiole en haar prestigieuze messen? Klik dan hier voor een interessant artikel van de Volkskrant.