Alles over churrasco: barbecue op z’n Braziliaans
Vleesliefhebbers opgelet! Churrasco is het gegrilde vlees van je dromen. Dat niet alleen, het is ook een smaakvolle manier van barbecuen op z’n Braziliaans. Wij vertellen je alles over churrasco, het vlees, maar ook de barbecuemethode.
Want dit móét je proberen op de barbecue.
Wat is churrasco?
In Latijns-Amerika verwijst churrasco naar gegrild, super mals (rund)vlees en ook in Spanje en Portugal is deze term bekend. Maar oorspronkelijk komt churrasco uit Brazilië, waar de term slaat op een manier van barbecuen. Hierbij worden vlees, worst en kip aan spiesen geregen en in de churrasco gehangen. Een soort grote barbecue waarbij het vlees direct boven (of zelfs ín) de kolen hangt. Je kunt ‘t vergelijken met de Argentijnse asado.
Ben je in Latijns Amerika dan kun je churrasco dus op twee manieren tegenkomen: als gegrild, gesneden rundvlees, maar ook kan het staan voor een manier waarop de rest van je gerecht is bereid. Goed opletten dus!
Waar eet je churrasco?
Churrasco komt uit de tijd van de gauchos die vlees aan spiesen grilden, boven hete kolen in de grond. Tegenwoordig zie je de barbecuemethode nog in Brazilië, maar wordt het vlees ook veel in andere landen gegeten. In veel gevallen wordt het dan niet bereid in de kolen, maar op een gloeiend hete grill.
Toch kan het zo zijn dat je op vakantie in Spanje of Portugal een authentieke ‘churrascaria’ tegenkomt. Ga dan gauw naar binnen. Niet alleen is het vlees erg lekker, het is ook een hele belevenis in zo’n oud steakhouse. Er lopen mannen rond met enorme spiesen die het vlees aan tafel voor je afsnijden. Een soort kebab op een grote pin!
Churrasco wordt regelmatig gegeten in combinatie met chimichurri: een kruidige saus die goed past bij de rokerige smaak van het gegrilde vlees.
Zelf churrasco maken
Hoewel de naam wellicht ietwat intimiderend en lastig klinkt, is churrasco prima thuis te maken. Vraag hiervoor bij je slager naar picanha of skirt steak. Daarna kun je ervoor kiezen om je vlees te marineren in een knoflookmengsel, maar ook zonder is het door de barbecuebereiding erg lekker.
Zorg ervoor dat je barbecue gloeiend heet is. Leg het vlees op een rooster of steek het aan een spies en leg het op de barbecue of net iets boven de kolen. Je kunt er ook voor kiezen een hete grillpan of elektrische barbecue te gebruiken, maar we moeten zeggen dat de rokerige smaak ook wel erg typerend is voor churrasco. Vergeet daarnaast de chimichurri niet!
Churrasco eten in Nederland
Geen zin om zelf in de weer te gaan met marinades, sauzen en een hete barbecue, maar ben je wel benieuwd geworden naar churrasco? Ga dan op zoek naar een authentieke churrascaria bij je in de buurt zoals Samba Kitchen in de Amsterdamse Pijp. Ook restaurantketen Gauchos heeft churrasco op het menu (én vestigingen door heel Nederland).
Zin gekregen in churrasco en andere Braziliaanse lekkernijen maar geen vakantie naar Brazilië voor de boeg? Maak eens deze Braziliaanse limonade, brigadeiros (bonbons met hagelslag) of maar verslavend lekkere cocktails met cachaça, een rumvariant.