Alles over avocado’s
Avocado’s zijn niet alleen superlekker, maar ook gezond: er zitten veel onverzadigde vetten in, die goed zijn voor hart- en bloedvaten en daarnaast je cholesterol verlagen. Ook bevatten avocado’s veel mineralen, kalium en vitamine C en vitamine E.
Maar wat kunnen we allemaal met avocado’s, hoe checken we of ze rijp zijn & hoe bewaren we ze?
Soorten
Er zijn honderden verschillende varieteiten avocado’s. In Nederlandse (super)markten vind je vooral de Fuerte, Ettinger, Hass en Nabal.
Rijpheid
Veel vruchten rijpen in de natuur (bijvoorbeeld aan een boom of plant), maar de avocado rijpt pas nadat hij geplukt is. Daarom moet je bij het kopen goed checken hoe ‘ver’ ze zijn. Dit kun je doen door er voorzichtig in te knijpen; ze moeten een klein beetje indeuken/meegeven. Niet teveel (dan zijn ze overrijp), en keiharde avo’s zijn nog niet klaar. Koop ook altijd de avocado’s met een gave schil; de exemplaren met vlekken en deuken kun je beter laten liggen.
Wil je het rijpingsproces thuis versnellen? Leg de avocado dan in een schaal of zak met een banaan!
Bewaren
Het beste kun je een avocado buiten de koelkast bewaren, op een redelijk koele plek. Sommige avocado’s, zoals de Fuerte en Hass, kunnen wel de koelkast bewaard worden. Het ligt aan de rijpheid hoe lang ze houdbaar zijn, maar meestal 1-2 dagen.
Hoe maak je ze open?
Snijd de avocado in de lengte helemaal door en draai de helften in tegengestelde richtingen. In 1 helft blijft nu de pit achter, deze kun je eruit wippen met een lepeltje. Je kunt hem schillen, maar ook de vulling eruit lepelen. Check ook deze avocado hulpjes.
Worden ze bruin?
Avocado’s worden minder snel bruin als je er wat citroensap of limoensap over heen sprenkelt. Nog beter: besprenkel of spray ze met wodka!