Alles over aleppo peper, beter bekend als de mildzoete pul biber
Inmiddels worden er wereldwijd zoveel verschillende pepers gebruikt, dat wij niet meer opkijken van ‘nieuwe’ varianten. Toch zijn wij de afgelopen tijd verknocht geraakt aan aleppo peper, ook wel bekend als pul biber. We koken er al jaren mee, maar bedachten ons onlangs pas: wat zorgt deze peper eigenlijk voor een bijzondere smaak in je gerechten. En bijzondere smaken, daar houden wij van. Daarom doken we in de hete wereld van de aleppo peper.
Wat is aleppo peper?
Als je nog geen aleppo peper in je keukenkastje hebt staan, raden we je aan ‘m snel in te slaan. Ofwel van de kruidenboer op de markt, ofwel uit de supermarkt. Niet alleen omdat de peper zo’n charmante naam heeft (zeker als je ‘t pul biber noemt, zijn je gerechten direct exotisch), maar vooral omdat hij voor ons kaaskoppen een prima te hanteren plekkie op de Scoville schaal heeft. En dát is soms best eens fijn in een al verhitte keuken!
De aleppo peper komt uit de nachtschade familie en van de capsicum annuum plant. Dat klinkt ons iets té botanisch, dus schaar ‘m maar onder de familie van de chilipepers en de paprika. Hij komt uit – je had ‘t vast al geraden – Aleppo en laat dat nu net het gastronomisch centrum van Syrië zijn. Dan móét het wel goed zitten.
Hoe smaakt het?
De aleppo peper is een allemansvriend. Hij is namelijk niet al te scherp, of beter gezegd: mild. Op de Scoville-schaal zit ‘ie op 10.000. Dat is boven tabasco, maar onder cayenne peper. Kun je zelf bepalen of je de peper aankunt.
De peper is complex van smaak en geeft je gerechten direct een boost. Niet alleen qua pittigheid, want pul biber doet veel meer voor je gerechten. Hij is ietwat zoetig – het heeft bijna iets rozijnerigs, heeft tonen van citrus en komijn en je kunt ‘m het best vergelijken met de ancho peper. Alleen is aleppo peper iets zouter (dat wordt namelijk gebruikt in het droogproces) en vochtiger.
Aleppo peper versus pul biber
Het kan zijn dat aleppo peper niet direct een belletje doet rinkelen. Dan doet de naam pul biber dat misschien wel. Of andersom natuurlijk. En je zou misschien denken dat de twee dan ook iets verschillends zijn, maar daar is niks van waar. Pul biber is de Turkse benaming voor de Aleppo peper. Maar mocht je nu bij je kruidenboer op de markt vragen naar Aleppo peper en hij geeft je pul biber, schrik dan niet. Het is hetzelfde.
Zorg wel dat je de peper – zeker als het grove vlokken zijn – altijd goed luchtdicht bewaart. Doordat aleppo peper best olie-achtig is, worden de vlokken snel vochtig. Als je dan met je potje gaat strooien kan het zo zijn dat er óf een gigantische klont uitkomt, of dat de peper vastgeplakt zit. Allebei geen pretje.
Aleppo peper gebruiken in de keuken
Waar je die pul biber dan voor gebruikt? Waarvoor eigenlijk niet, kun je beter denken. Doordat de vlokken mild zijn, kun je ze overal overheen strooien. Een hardgekookt eitje bijvoorbeeld, of pimp je avocado toast ermee op. Strooi wat peper over de kaas voor je een tosti maakt of strooi het door de soep.
Zoals we al zeiden is pul biber een echte allemansvriend, maar hij komt toch het beste tot z’n recht in Midden Oosterse gerechten waar hij nét dat beetje extra kan geven. Cilbir bijvoorbeeld, of een van die heerlijke volle Turkse soepen. Wat dacht je van een shakshuka? Of door je muhammara of een couscous met granaatappelpitjes en pul biber. De mogelijkheden zijn eindeloos en juist dát maakt aleppo peper een van onze betere vrienden in onze kruidenlade.
Waar koop je pul biber?
Omdat de peper onder twee namen vindbaar is, word je zoektocht eigenlijk steeds gemakkelijker. Want ga je in de superbuur op zoek naar pul biber, vind je het misschien niet direct. Maar in het Souq schap staat tegenwoordig wel aleppo peper. Bingo! Anders kun je altijd nog de plaatselijke kruidenboer proberen, een toko of online bestellen.