Alles over labneh: de Midden-Oosterse yoghurtlekkernij
Als fans van de Midden-Oosterse keuken zijn we natuurlijk ook dol op labneh. Deze lekkernij komt het meeste voor in Libanon en Syrië waar het een vast onderdeel is van de mezze (verschillende kleine gerechtjes, meestal als voorgerecht). Maar wat ís labneh nou eigenlijk?
Wat is labneh?
Labneh is een zachte kaas die heel veel variaties kent. De basis is in ieder geval altijd met zout vermengde uitgelekte yoghurt.
De (volle) yoghurt wordt in een vochtige schone theedoek gedaan (of een echte kaasdoek) en in een zeef gehangen. Vervolgens wordt er nog een vochtige doek overheen gelegd en lekt de yoghurt een nacht uit in de koelkast. Dit proces zorgt ervoor dat er een dikke romige massa ontstaat.
Labneh is heerlijk om pitabrood in te dippen en als dip bij veel gerechten uit het Midden-Oosten. Probeer het bijvoorbeeld eens als ‘saus’ bij lamsvlees!
In onderstaand filmpje zie je hoe labneh gemaakt wordt. Of maak ons recept voor labneh met pistachenoten met sumak.
Lekkere variaties op labneh:
Knoflook-labneh
Voeg aan het basisrecept een teentje geperste knoflook toe. En schenk er wat olijfolie overheen. Deze variatie fungeert heerlijk als dip.
Met kruidenolie
Verhit wat olie in een koekenpan en voeg specerijen toe. Denk aan za’atar, vadouvan of komijn en gemalen korianderzaad. Laat afkoelen en druppel over de labneh.
Als dessert
Labneh is ook heerlijk als dessert. Laat dan wel het zout eruit voordat je de yoghurt laat uitlekken. Je kunt er bijvoorbeeld kaneel of kardemom in doen, en verschillende soorten fruit.
Labneh-balletjes
Je kunt van de labneh ook balletjes maken die je rolt in kruiden (bijvoorbeeld munt en oregano) of noten (zoals pistachenoten). Of gebruik citroen- en sinaasappelrasp.
Je kunt deze balletjes ook in een glazen weckpot doen en overgieten met olijfolie. Dan blijven ze extra lang goed! Ook leuk als cadeautje…
Gevulde dadels
Ook heerlijk: verse dadels vullen met labneh. Lekker als borrelhapje.
Labneh met gegrilde groenten
Grill wat kerstomaatjes in de oven tot ze bubbelen en serveer ze op koude labneh met wat verse kruiden. Zó lekker. Of wat dacht je van stukken zoete aardappel of geroosterde aubergine?
Bij taart
Vervang het schepje slagroom of crème fraîche bij gebak eens door labneh (zonder zout). Door de stevige, romige textuur doet ‘ie het daar heel goed bij.
Labneh op toast
Knapperige toast, zachte labneh, goede kruiden en wat pittige chilipeper… Oh!