Alles over labneh: de Midden-Oosterse yoghurtlekkernij
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F03%2F3_labneh.jpg)
Als fans van de Midden-Oosterse keuken zijn we dol op labneh. Deze lekkernij komt voor in het Midden-Oosten, en dan vooral in Libanon en Syrië waar het een vast onderdeel is van de mezze (verschillende kleine gerechtjes). Maar wat ís labneh nu eigenlijk?
Wat is labneh?
Labneh is een frisse, romige zachte kaas die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, maar inmiddels zijn weg heeft gevonden naar keukens over de hele wereld. Het wordt gemaakt van uitgelekte yoghurt, waardoor het officieel tussen yoghurt en kaas in zit. Denk aan de frisheid van yoghurt, maar dan met de smeuïgheid van roomkaas. Perfect als smeersel, dip of als begeleider van een doordeweekse maaltijd.
Zo maak je labneh
De basis is altijd volle yoghurt, vermengd met een snuf zout. Die wordt in een schone, vochtige theedoek (of kaasdoek) geschept en in een zeef boven een kom gelegd. Je kunt er ook voor kiezen om de doek op te hangen, bijvoorbeeld boven de gootsteen of aan een keukenkastje. Vervolgens leg je er nog een vochtige doek overheen en zet je het geheel een nacht (of minimaal 8 uur) in de koelkast.
Tijdens dit proces verliest de yoghurt zijn wei – het vocht dat overblijft – en wordt het geheel dikker, romiger en geconcentreerder van smaak. Hoe langer je de yoghurt laat uitlekken, hoe steviger de labneh wordt. Na één nacht heb je een zijdezachte spread; na twee dagen kun je er zelfs bolletjes van rollen en die bewaren in olijfolie.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F02%2Flabneh-basis.jpg)
Hoe smaakt labneh?
Labneh heeft een frisse, lichtzure smaak die doet denken aan Griekse yoghurt, maar dan rijker en romiger. Het heeft iets weg van roomkaas, maar dan met een helderder zuurtje en een luchtigere structuur. Die smaak maakt het de ideale tegenhanger van zwaardere gerechten, maar het is ook fantastisch op zichzelf – met een scheut olijfolie, wat za’atar of sumak, en vers brood om te dippen. En de kaas is lekker als dip bij veel gerechten uit het Midden-Oosten. Probeer het bijvoorbeeld eens als ‘saus’ bij lamsvlees!
In onderstaand filmpje zie je hoe labneh gemaakt wordt. Of maak ons recept voor labneh met pistachenoten met sumak, onze lamsgehaktballetjes met labneh en munt of ons omelet met tomaat, za’atar en labneh.
Leuke gerechten met labneh:
Met knoflook
Voeg aan het basisrecept een teentje geperste knoflook toe. En schenk er wat olijfolie overheen. Deze variatie fungeert heerlijk als dip.
Met kruidenolie
Verhit wat olie in een koekenpan en voeg specerijen toe. Denk aan za’atar, vadouvan of komijn en gemalen korianderzaad. Laat afkoelen en druppel over de labneh.
Als dessert
Labneh is ook heerlijk als dessert. Laat dan wel het zout eruit voordat je de yoghurt laat uitlekken. Je kunt er bijvoorbeeld kaneel of kardemom in doen, en verschillende soorten fruit.
Als balletjes
Je kunt van de labneh ook balletjes maken die je rolt in kruiden (bijvoorbeeld munt en oregano) of noten (zoals pistachenoten). Of gebruik citroen- en sinaasappelrasp. Je kunt deze balletjes ook in een glazen weckpot doen en overgieten met olijfolie. Dan blijven ze extra lang goed! Ook leuk als cadeautje…
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F02%2Flabneh-balletjes1.jpg)
In dadels
Ook heerlijk: verse dadels vullen met labneh. Lekker als borrelhapje.
Met gegrilde groenten
Grill wat kerstomaatjes in de oven tot ze bubbelen en serveer ze op koude labneh met wat verse kruiden. Zó lekker. Of wat dacht je van stukken zoete aardappel of geroosterde aubergine?
Als vervanger van crème fraîche of mascarpone
Labneh is een ideale vervanger in hartige én zoete recepten. Probeer het eens in een quiche of bij een pasta in plaats van room – frisser, lichter en nét even spannender.
Op een pizza of flatbread
Gebruik labneh als witte saus op een (flatbread) pizza, in plaats van tomatensaus. Beleg daarna met gegrilde groenten, olijven en verse kruiden. Na het bakken kun je nog extra lepeltjes koude labneh toevoegen voor dat contrast.
Bij taart
Vervang het schepje slagroom of crème fraîche bij gebak eens door labneh (zonder zout). Door de stevige, romige textuur doet ‘ie het daar heel goed bij.
Bij het ontbijt
Schep labneh over je granola of havermout in plaats van yoghurt. Combineer met citrusrasp, honing, noten of een scheut olijfolie voor een meer Mediterrane twist.
Op toast
Knapperige toast, zachte labneh, goede kruiden en wat pittige chilipeper… Oh!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F02%2F4787790140_1e5539cef6_b.jpg)
Op zoek naar meer recepten uit het Midden-Oosten?
- Alles over halva: de verslavend lekkere zoete snack uit het Midden-Oosten
- Borrelhapjes uit met Midden-Oosten: maak kennis met fatayer
- Alles over malabi: het zijdezachte toetje uit het Midden-Oosten