Ottolenghi-week: alle kookboeken van Ottolenghi op een rij (en vind jouw match)
Zelfs als je geen doorwinterde foodie bent, dan is de kans groot dat de naam Ottolenghi een belletje doet rinkelen. Ottolenghi wordt niet voor niets in menig kring bestempeld als kookgod en heeft inmiddels al heel wat kookboeken op zijn naam staan. Ben jij nog een Ottolenghi-leek en weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan kennis met de man op basis van zijn kookboeken.
Van zijn debuut tot zijn laatste boek Flavour: dit is mister Ottolenghi in een handig kookboekenoverzicht!
Alle kookboeken van Ottolenghi op een rij
1. Ottolenghi: Het kookboek (2008)
Ottolenghi: Het kookboek is waar het allemaal mee begon. Samen met Sami Tamimi bundelde Ottolenghi zijn favoriete recepten uit hun jeugd in West- en Oost-Jeruzalem. Daarmee liet hij de wereld kennis maken met zijn verse, eerlijke en gedurfde manier van koken.
Het boek is inmiddels uitgegroeid tot een culinaire klassieker. Denk: geroosterde butternut (flespompoen) met gerookte aubergine en granaatappelmelasse, zoete aardappelgratin of gebraden kip met saffraan, hazelnoot en honing.
> Ottolenghi: Het kookboek is te koop voor € 32,-.
2. Plenty (2010)
En dan hebben we Plenty: waarmee Ottolenghi meermaals in de prijzen viel. Met dit kookboek gooide Ottolenghi het over de vegetarische boeg. Is dat omdat hij destijds zelf vegetariër werd? Niet echt. Met Plenty wil hij voornamelijk aantonen hoe spannend en innovatief groentegerechten kunnen zijn.
De kracht zit ‘m volgens Ottolenghi namelijk in pure smaken en originele combinaties. Shakshuka, knapperige pompoenpartjes met zure room, gebakken kikkererwten met Griekse yoghurt… je snapt het idee.
> Plenty is te koop voor € 32,-.
3. Jeruzalem (2012)
De naam zegt het zelf al: Jeruzalem is een boek waarin alle aandacht gaat naar de Israëlische keuken. Want dat die héél wat te bieden heeft, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Van de beste klassieke hummus tot homemade pitabroodjes, Ottolenghi legt ‘t je in Jeruzalem haarfijn uit.
> Jeruzalem is te koop voor € 32,-.
4. Plenty More (2014)
Plenty More gaat verder waar Plenty stopte, legt Ottolenghi uit. In dit boek staan 120 op groenten gebaseerde gerechten, georganiseerd op verschillende kookmethoden: gegrild, gebakken, gestoofd, gescheurd, gestoofd of rauw. Stuk voor stuk weer waanzinnige culinaire vondsten, zoals een sublieme bloemkooltaart met rode ui of tomaten-amandeltaart met zwarte olijven. Wauw.
> Plenty More is te koop voor € 32,-.
5. NOPI (2015)
Het begon allemaal bij de opening van één van Ottolenghi’s restaurants NOPI in Londen: een zaakje om uitgebreid te ontbijten, brunchen, lunchen of dineren. De keuken wordt er niet alleen bestierd door Ottolenghi himself, maar ook door de in Maleisië geboren chefkok Ramael Scully.
Binnen no time werd het restaurant een dikke hit en zo’n vier jaar later brachten Scully en Ottolenghi een gelijknamig kookboek uit. NOPI, het kookboek, is dus een bundeling van de belangrijkste gerechten van het restaurant, uiteraard aangepast aan de behoeften van de thuiskok.
> NOPI is te koop voor € 37,-.
6. Sweet (2017)
Samen met Helen Goh gaat Yotam Ottolenghi in Sweet de zoete kant op, want reken maar van yes dat ‘ie ook daarin thuis is. Dit boek is volledig gewijd aan zoetigheden en toetjes, uiteraard niet zonder de typische Ottolenghi-twist.
Met verse ingrediënten en exotische specerijen (zoals vijgen, rozenblaadjes, saffraan, anijszaad, oranjebloesem, pistache en kardemom) ontstaan de lekkerste recepten voor cakes, taarten, ijsjes en andere zoete lekkernijen. Geen idee wat je je hierbij moet voorstellen? Perzische liefdestaart of brownies met tahini en halva.
> Sweet is te koop voor € 32,-.
7. Simpel (2018)
Mocht je ‘t boek Simpel niet kennen, dan ken je ongetwijfeld wel zijn legendarische cover (yep, met die citroen). De boodschap van dit boek luidt overtuigend: néé, je hebt écht geen 50 ingrediënten nodig en néé, je hoeft ook écht geen uren in de keuken te staan om lekker te koken.
Het resultaat zijn fijne en simpele (duh) gerechten als spruitjes met bruine boter en zwarte knoflook of opgestijfde kwarktaart met honing en yoghurt.
> Simpel is te koop voor € 32,- euro.
8. Flavour (2020)
Yay, hier is ‘ie dan: de laatste nieuwe parel van de kookgod en zijn co-auteur Ixta Belfrage: Flavour! Ook hier weer ligt de focus (net als bij Plenty en Plenty More) op groenten, maar ook op zijn vertrouwde Ottolenghi-smaken én de gepeperde smaken uit de Zuid-Amerikaanse keuken.
Yotam: “In Flavour vieren we de geweldige veelzijdigheid van groenten en hoe je daar zo veel mogelijk smaken mee opbouwt. Maar het is niet alleen een verzameling mooie recepten, we duiken op een laagdrempelige manier diep (en ja, we weten dat die woorden meestal niet samengaan) in methoden om smaakbommen te creëren en leggen uit waarom die werken.”. Met dit recept voor superzachte courgettes met rozenharissa en citroen lichten we alvast een tipje van de sluier op.
> Flavour is te koop voor € 32,- euro.
Meer Ottolenghi?
- 5 x de lekkerste vegetarische recepten van Ottolenghi
- Ottolenghi over zijn nieuwe kookboek: Flavour (+ win het boek!)
- Culy Homemade: vegetarische paddenstoelenlasagne van Ottolenghi