Alle ingrediënten voor een Koreaanse barbecue
De Koreaanse keuken is de afgelopen paar jaar veranderd van exotisch & onbekend naar hot & happening. Niet alleen kimchi is razend populair, ook de restaurants waar je op z’n Koreaans kunt barbecuen schieten als paddenstoelen uit de grond.
Omdat wij niets zo leuk vinden als thuis aan de slag gaan met nieuwe recepten, gewoontes en gebruiken, geven we je vandaag tips voor een Koreaanse barbecue at home. Gewoon in je eigen tuin en mét je eigen barbecue.
Koreaans barbecuen, wat is dat?
Bij een Koreaanse barbecue bereid je à la minute én aan tafel je eten op een (vaak ingebouwde) barbecue. Deze is niet zo groot als we gewend zijn, maar een tafelmodel, rond van vorm en werkend op basis van houtskool of gas.
Niet iedereen zal een dergelijke exemplaar in huis hebben, maar je kunt ook prima je eigen barbecue voor buiten uit de schuur halen.
Als het vuur gestookt is vul je de tafel met schaaltjes ingrediënten. Onmisbaar is natuurlijk vlees (vis wordt eigenlijk niet gebruikt), maar ook kimchi en de vele sausjes mogen niet ontbreken.
The essentials
Bij een Koreaanse barbecue staat vlees dus centraal (al kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om toch vis te gebruiken). Zowel rund- als varkensvlees en kip passeren het rooster, vaak gemarineerd met de lekkerste sausjes, kruiden en oliën.
Met name bulgogi (dun gesneden gemarineerd rundvlees) is een bekende speler, maar ook buikspek, runderribbetjes, kippenvleugeltjes en bulgogi van varkensvlees zijn heerlijk.
Tip: in combinatie met de friszure smaken van de gefermenteerde smaakmakers en kimchi smaakt vet vlees erg goed. Wees dus niet bang voor een wit randje meer of minder!
Ook groenten mogen niet ontbreken. Niet alleen gefermenteerde kool, ook salades van (pittige) bosui en komkommer horen op tafel. Vergeet ook niet de paksoi, courgette en natuurlijk kropsla om al het lekkers in te rollen!
Smaakmakers
Je kunt nog zo mooi vlees hebben, zonder smaakmakers ben je nergens, ook niet in de Koreaanse keuken. Hier maken ze gretig gebruik van een gouden trio, namelijk gochujang (een gefermenteerde peperpasta), doenjang (gefermenteerde sojabonenpasta) en ganjang (Koreaanse sojasaus). Deze zijn bij de meeste toko’s verkrijgbaar.
Ook sesamolie en vissaus horen op tafel. Haal daarbij een flinke hoeveelheid knoflook in huis. Of je het nu gebruikt om je vlees in te marineren, als sausje of door je kimchi: Koreanen love knoflook!
Tip: hak wat teentjes fijn en meng met wat goede olijfolie. Bestrijk je vlees of groenten met een dun laagje van de knoflookolie en je wil niet meer anders.
Last but not least
Tot slot heb je natuurlijk een barbecue nodig. Gebruik het liefst eentje die op gas werkt of op houtskolen.
Je kunt naar de winkel rennen om het mooiste (en waarschijnlijk ook duurste) exemplaar mee naar huis te slepen, maar key is dat je weet hoe je ermee om gaat. Is dat niet het geval, dan kun je nog zo’n mooi groen ei in je tuin hebben pronken, maar je eten zal nooit zo lekker worden als je had gehoopt.
Kijk dus bij het uitzoeken vooral naar hoevaak je hem zal gebruiken, met hoeveel mensen en of je zin hebt om ‘m continu in de gaten te houden. En daarbij geldt ook, meer dan ooit: geduld is een schone zaak!