Alle houdbaarheidsdata voor producten in je vriezer
Onlangs schreven we over de houdbaarheidsdata van smaakmakers in je koelkast, maar hoe zit dat nu met producten in je vriezer?
Voordat we verder gaan: wil je producten in aparte porties invriezen of kunnen pakken, zonder alles te ontdooien? Vries ze dan in op een bakplaat, in een muffin- of ijsblokjesvorm, en bewaar verder in druk-en-sluit zakjes in de vriezer. Zo vriezen ze niet aan elkaar en kun je precies de hoeveelheid pakken die je nodig hebt. Handig bij bijvoorbeeld fruit (porties voor smoothies), jus, beslag en deeg.
– Groenten & fruit – Fruit en groenten blijven wel acht maanden tot een jaar goed, mits goed verpakt.
– Vleeswaren Wil je vleeswaren invriezen? Dat kan! Maar niet langer dan één tot twee maanden. Hierbij maakt het niet uit of de verpakking al geopend is geweest of niet.
– Worstjes – Als de worst nog rauw is, blijven ze ook één tot twee maanden goed in de vriezer. Let er wel op dat de temperatuur in de vriezer 17 graden of lager is!
– Gehakt – Zowel rauw gehakt als ongebakken hamburgers kun je iets langer bewaren, namelijk drie tot vier maanden. Verpak ze goed in plasticfolie (en eventueel nog een zakje of bakje).
– Vlees – Andere vleessoorten, zoals biefstuk, koteletjes en rollades gedijen nog beter in de vriezer. Zo kunnen biefstukjes en soortgelijk stukken vlees tot wel een jaar worden bewaard, koteletjes een half jaar en rollades (afhankelijk van of ze rauw zijn of niet) vier tot twaalf maanden.
– Gevogelte – Hierbij geldt dat een hele kip of kalkoen een jaar goed blijft, en onderdelen of stukjes negen maanden.
– Vis – Bij vis wordt een onderscheid gemaakt tussen vette en magere vis, en of het rauw of niet is. De eerste blijft maximaal drie maanden goed, terwijl magere vissoorten wel een half jaar in de vriezer kunnen blijven liggen. Is de vis al bereid? Dan kan het drie maanden in de vriezer blijven.
– Soepen & stoofjes – Bewaar je soepen en stoofpotjes niet langer dan drie maanden in de vriezer.
– Restjes – Onze favoriet om in te vriezen: leftovers! Hierbij geldt dat de meeste maaltjes twee tot zes maanden goed blijven (afhankelijk van hoe goed en luchtdicht het verpakt is). Heb je iets gemaakt met bladgroenten, zoals bijvoorbeeld andijviestamppot? Probeer invriezen dan te vermijden. Door het het in te vriezen en vervolgens weer te ontdooien, worden de groenten vaak een snotterige derrie.
– Roomproducten – Probeer liever geen roomproducten in te vriezen. Wanneer je ze ontdooit gaat het vaak schiften en de smaak wordt er alles behalve beter op.