5 x aioli met een twist (van limoen tot ‘nduja)
De tongstrelende knoflooksaus aioli is al jaren favoriet bij veel mensen. Ondanks dat je vaak nog dagen proeft én ruikt dat je een stokbroodje met knoflookdip hebt gegeten, is die napret het helemaal waard. Want aioli is dé barbecue-, gourmet- en andere bijzet-dip waar je hart sneller van gaat kloppen. Na jaren ons eigen basisrecept tweaken, vonden wij het op de Culy redactie tijd worden voor vijf variaties op de knoflookknaller. En dus: 5 x aioli met een twist.
Welke ga jij proberen?
Aioli met een twist
Tuurlijk, een goeie variant begint met een perfect basisrecept. Want pas als je dat basisrecept goed onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren. Andy Baraghani gaf ons in zijn nieuwe boek De chef die je wilt zijn, zijn recept voor dé perfecte aioli. We weten, dat is nogal een statement, maar als Andy het zegt dan moet het wel zo zijn. En daarom:
‘Nduja aioli
Je ziet ‘nduja steeds vaker voorbij komen in recepten. Niet gek ook, want deze Italiaanse smeerworst is een echte smaakexplosie. Culy’s Winnie maakte er aioli van en dát pakte verdraaid goed uit.
In het recept mengt ze de ‘nduja met kant en klare knoflookdip, maar je kunt natuurlijk ook from scratch beginnen en de aioli ook zelf maken. De ‘nduja ‘spread’ combineert heerlijk met inktvistubes, maar doet het ook goed bij coquilles, op geroosterde mais of gewoon lekker op een stokbroodje.
Za’atar aioli
Ben je op de Midden Oosterse toer en heb je zin in een wat kruidigere aioli met een bijzondere smaak? Meng ‘m dan eens met za’atar. Dit Midden Oosterse kruidenmengsel, op basis van een wilde oregano (die smaakt als oregano en tijm in één) combineert perfect met de lobbige knoflooksaus.
Voeg de za’atar toe naar smaak, desnoods met nog een klein drupje citroensap en je hebt een overheerlijke za’atar aioli die perfect combineert met een warme focaccia, lamsvlees of met aubergine van de barbecue.
Limoen/citroen aioli
Een van de betere ideeën om super snel en makkelijk met je aioli te variëren, is door er limoen door te mengen. Dit kan overigens met elke vrucht waarvan jij denkt: dit gaat goed smaken. Rasp limoenschil over de saus of pers er wat citroensap door en je knoflookdip wordt direct frisser en heeft net dat extraatje waar je naar op zoek was.
Combineer de dip met een lekker stuk vlees of eet ‘m naast een stuk zalm. Gegarandeerd genieten!
Culy homemade: Mexicaanse lunchbowl met rijst, kip en limoenaïoli
Kruiden-aioli
Naast za’atar, kun je natuurlijk allerhande andere kruiden en specerijen toevoegen aan je lobbige knoflooksaus. Ga de Italiaanse kant op door ‘m te mengen met basilicum en/of rozemarijn. Of haal Griekenland in huis door de dip te mengen met komijn en eventueel wat geraspte komkommer.
Het basisrecept van de aioli is dan misschien intens van smaak, het is ook nog zo naturel dat je het perfect uit de losse pols kunt mengen met wat je maar wil.
Spicy aioli
Niet in de mood voor fris en fruitig? Ga dan eens voor een spicy aioli. In ons recept mengen wij de knoflookdip met chili- en paprikapoeder, maar dit kan ook heel goed met andere spicy goods zoals bijvoorbeeld hete Mexicaanse pepers of pul biber.
Combineer je spicy dip met een harde kaas, gebakken feta of een lekker stuk vlees en het is geheid genieten. Wij combineren hem met super lekkere bladerdeegrolletjes met chorizo die je overigens zo op tafel hebt.
Culy Homemade: bladerdeegrolletjes met chorizo, paprika en spicy aïoli