Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 8 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is het verschil tussen agavesiroop en ahornsiroop: welke is beter?

In het buitenland wordt veel gebruik gemaakt van agave- en ahornsiroop (maples syrup). In Nederland vinden we het minder vaak terug, maar als je het dan een keer nodig hebt, ontstaat er weleens verwarring. De twee siropen lijken enorm op elkaar, maar wat zijn de verschillen?

Agaveplanten en esdoornbomen

Eigenlijk zit het ‘m al in de naam, want agavesiroop wordt gemaakt van het sap van de agaveplant. Deze komt vooral voor in Mexico waar het sap wordt opgevangen, verhit en vervolgens wordt ingekookt tot een siroop.

Voor ahornsiroop (maple syrup) moet je juist weer naar de andere kant van de wereld. De zoete lekkernij wordt namelijk getapt uit bomen in Canada en de Verenigde Staten. In de hoge esdoornbomen worden ‘kraantjes’ geslagen, waardoor de natuurlijke zoetstof heel langzaam uit de boom drupt. Het sap wordt afgetapt van de boom en vervolgens ingekookt om het water te laten verdampen en de suikers te concentreren.

@burnt_pellet_bbq

How to make maple syrup #maplesyrup #howto #learnontiktok #breakfast #sugar #sweet

♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Verschillen ahornsiroop en agavesiroop in smaak

Hoewel de siropen veel uiterlijke gelijkenissen hebben, is de samenstelling en vooral de smaak een stuk anders. Agavesiroop heeft een milde, neutrale smaak die daardoor gemakkelijk in veel verschillende gerechten te gebruiken is. Het fijne aan agavesiroop is dat het niet snel zal overheersen. Je gebruikt het het beste als pure zoetstof om je gerechten op smaak te brengen. Agavesiroop gebruik je bijvoorbeeld in verschillende dranken, in bakrecepten of als topping voor pannenkoeken en yoghurt.

11 x gezondere (én lekkere) suikervervangers

Ahornsiroop is een stukje meer uitgesproken en heeft een karakteristieke smaak. Het is wat rijker dan zijn Mexicaanse broertje en neigt meer naar karamel met wat houtachtige ondertonen. Hierdoor is ahornsiroop over het algemeen wat populairder om te gebruiken in baksels of om over van die dikke Amerikaanse pannenkoeken te schenken. In tegenstelling tot de agavesiroop overheerst ahornsiroop wel snel en heb je minder van het spul nodig dan je denkt.

maple syrup
Bron: Shutterstock

Meer kookinspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.