Dit is het verschil tussen agavesiroop en ahornsiroop: welke is beter?
In het buitenland wordt veel gebruik gemaakt van agave- en ahornsiroop (maples syrup). In Nederland vinden we het minder vaak terug, maar als je het dan een keer nodig hebt, ontstaat er weleens verwarring. De twee siropen lijken enorm op elkaar, maar wat zijn de verschillen?
Agaveplanten en esdoornbomen
Eigenlijk zit het โm al in de naam, want agavesiroop wordt gemaakt van het sap van de agaveplant. Deze komt vooral voor in Mexico waar het sap wordt opgevangen, verhit en vervolgens wordt ingekookt tot een siroop.
Voor ahornsiroop (maple syrup) moet je juist weer naar de andere kant van de wereld. De zoete lekkernij wordt namelijk getapt uit bomen in Canada en de Verenigde Staten. In de hoge esdoornbomen worden โkraantjesโ geslagen, waardoor de natuurlijke zoetstof heel langzaam uit de boom drupt. Het sap wordt afgetapt van de boom en vervolgens ingekookt om het water te laten verdampen en de suikers te concentreren.
@burnt_pellet_bbq How to make maple syrup #maplesyrup #howto #learnontiktok #breakfast #sugar #sweet
Verschillen ahornsiroop en agavesiroop in smaak
Hoewel de siropen veel uiterlijke gelijkenissen hebben, is de samenstelling en vooral de smaak een stuk anders. Agavesiroop heeft een milde, neutrale smaak die daardoor gemakkelijk in veel verschillende gerechten te gebruiken is. Het fijne aan agavesiroop is dat het niet snel zal overheersen. Je gebruikt het het beste als pure zoetstof om je gerechten op smaak te brengen. Agavesiroop gebruik je bijvoorbeeld in verschillende dranken, in bakrecepten of als topping voor pannenkoeken en yoghurt.
Ahornsiroop is een stukje meer uitgesproken en heeft een karakteristieke smaak. Het is wat rijker dan zijn Mexicaanse broertje en neigt meer naar karamel met wat houtachtige ondertonen. Hierdoor is ahornsiroop over het algemeen wat populairder om te gebruiken in baksels of om over van die dikke Amerikaanse pannenkoeken te schenken. In tegenstelling tot de agavesiroop overheerst ahornsiroop wel snel en heb je minder van het spul nodig dan je denkt.
Meer kookinspiratie:
- Van deze 8 etenswaren wist je misschien nog niet dat ze nรญรฉt vegetarisch zijn
- Dit is waarom je watermeloen altijd met citroen moet besprenkelenx
- Op deze manier plakt vlees of vis niet meer aan je pan vast