Agua fresca: Mexicaanse verkoeling voor een zomerse dag
De mussen vallen van het dak, maar je hebt geen zin om je weer te buiten te gaan aan een karaf munt- of komkommerwater. Snappen wij. Daarom introduceren wij de agua fresca: Mexicaanse drankjes die direct zorgen voor verkoeling. Wij houden van de agua fresca. Niet alleen omdat de drankjes instant verkoeling bieden, maar vooral omdat ze zo makkelijk te maken zijn en je er alle kanten mee op kunt. Vamos!
De eerste agua fresca-grootgebruikers
Voor een lesje agua fresca (letterlijk vertaald: fris water) geschiedenis gaan we terug in de tijd. In de 15e eeuw reisden de Azteken vanuit Tenochtitlán langs verschillende wateren en plukten fruit op de routes. Deze fruitsoorten lieten ze trekken of stampten ze met wat water en ijs van de Popocatépetl vulkaan tot een heerlijk drankje. De agua fresca avant la lettre.
Door de jaren heen werd de agua fresca bekender en bekender in Mexico en bereidde men het drankje met steeds andere vruchten, granen of bloemen. Op een gegeven moment was de agua fresca in Mexico zelfs populairder dan de bekende frisdranken. Dat is op dit moment iets afgezwakt, maar je vind de agua fresca stalletjes nog steeds op iedere straathoek.
Verschillende typen aguas frescas
De aguas (meervoud) worden gemaakt van verschillende vruchten, bloemen, zaden en granen en je kunt ze eigenlijk onderverdelen in drie verschillende soorten aguas. De aguas frescas waarbij je het fruit perst (limoenen, citroenen, sinaasappels en andere citrusvruchten) en de aguas frescas waarbij je het fruit (meloen, ananas, agave en ander stevig fruit) of de granen pureert in de blender. En als laatste de aguas frescas waarbij je het product (meestal bloemen van bijvoorbeeld de hibiscus) eerst inkookt tot een siroop en de agua fresca daarna afmaakt met extra’s.
Zelf agua fresca maken
Een agua fresca maken is super makkelijk én lekker. Daar houden wij van!
Agua fresca van geperst fruit
Wil je de Mexicaanse dorstlesser maken van geperst fruit, dan kun je eigenlijk alles toevoegen wat je maar wil. Tuurlijk zijn er combinaties die ‘t beter doen dan anderen, maar laat je creativiteit vooral de vrije loop gaan.
Wij blijven bij never change a winning team en genieten zomers steevast van een agua fresca met geperste watermeloen, limoen en een lepeltje chiazaad. Zijn we in een wilde bui, dan doen we er ook nog wat munt door en gaan we voor een spicy finishing touch: tajin poeder rondom de rand van ons glas!
Agua fresca van gepureerde granen
Wil je een agua fresca die iets meer lijkt op (dik)sap? Dan doe je er goed aan je fruit te pureren in de blender alvorens je ‘m gaat drinken. Onze favoriet? Met stip op één de agua de horchata, met rijstmelk. Verwar dit níet met de Spaanse variant met tijgernotenmelk, want dan kom je van een koude kermis thuis.
Voor de agua fresca de horchata doen wij rijst in een kom met een kaneelstokje. Dit laten we zo’n twee uur weken, waarna het de blender in mag. Niet alleen, we maken het geheel lekker met gecondenseerde melk en een beetje vanille. Even blenden op de hoogste stand zodat de rijst goed is gemalen en dan serveren met veel ijsblokjes zodat je agua de horchata ijskoud blijft. Dan is ‘ie het lekkerst.
Agua fresca van ingekookte siroop
Naast de geblende en geperste fruit-aguas, zijn er ook nog de aguas frescas waarvoor we eerst een siroop maken. Hiervoor staan wij maar liefst al te graag een tijdje in ons pannetje te roeren, want de agua de jamaica is echt overheerlijk. Deze maken we van ingekookte hibiscus bloemen met suiker.
Hiervoor doen wij de hibiscusbloemen in een pannetje met water. Als dit aan de kook is, draaien we ‘t vuur omlaag en voegen we suiker toe. Dit laten we 10 à 20 minuten zachtjes doorkoken (tot de siroop dikker wordt) en dan afkoelen tot het écht afgekoeld is. Geen gehaast, mañana mañana. Als de siroop is afgekoeld, zeven we ‘m, voegen we er water aan toe en wat ijsblokjes. Eventueel kun je het glas nog garneren met een mooie hibiscusbloem voor een extra fancy vibe.